Saliva secretia glandelor sublinguale, submaxilare si parotide care (alaturi cu cea a glandelor mici din cavitatea bucala) asigura posibilitatea de a dilua si partial, de a modifica alimentele ajunse in gura si a le pregati pentru digestie. Saliva contine 99,4% apa si 0,6% reziduu uscat; in acesta din urma, sunt cuprinse saruri de potasiu (cloruri) de Calciu (bicarbonat) si sulfocianura de potasiu (SCNK). Ca rezultat al metabolismului proteic in care apar in organism si radicali Salivari toxici; se gasesc celule epiteliale, leucocite, si mucina, dar mai ales amilaza (ptialina), care actioneaza asupra amidonului descompunandu-l pana la dextrine si maltoza. In saliva s-au mai pus in evidenta: lizozima, o enzima care ataca invelisul bacteriilor, omorandu-le si o enzima proteolitica, kalicreina, a carei actiune se continua si in stomac, asupra unor anumite globuline plasmatice. Mai exista mucina, resturi de uree, aminoacizi, acid lactic si alcool de aceeasi concentratie ca si in sange. Saliva este deci un lichid complex, ce rezulta din secretia a 3 glande salivare si are rol insemnat in formarea bolului alimentar si in deglutitia acestuia. (V. GLANDE SALIVARE).
|