Stomacul este organul digestiv, cuprins intre esofag si intestinul subtire. Este situat in partea superioara a cavitatii abdominale, sub diafragm. Exterior este acoperit de o membrana seroasa sub care se gaseste patura musculara, dispusa in trei straturi. Interiorul stomacului este cutat si captusit de o membrana mucoasa, in peretele careia se gasesc numeroase glande. Orificiul superior, prin care comunica cu esofagul, este prevazut de un sfincter numit cardia, iar orificiul terminal prin care comunica cu intestinul subtire (duoden) se numeste pilor. Inchiderea acestuia se face de catre sfincterul piloric. Stomacul are forma unui carlig. In stare goala peretii anterior si posterior se apropie unul de altul. Marginea superioara a stomacului se numeste mica curbura, spre deosebire de marginea inferioara, ce se numeste marea curbura. Glandele mucoasei gastrice secreta sucul gastric. Rolul fiziologic al s. consta in depozitarea temporara a bolului alimentar, inceperea digestiei proteinelor si a grasimilor, coagularea laptelui. Agentii patogeni ingerati impreuna cu mancarea (mancare nesterila) sunt distrusi de acidul clorhidric secretat de glandele gastrice. Amestecarea si inaintarea bolului alimentar se face prin miscarile stomacului. Dupa ce bolul alimentar a suferit un anumit grad de digestie, se deschide pilorul, permitand trecerea unei cantitati mici de chimus gastric (bolul alimentar partial digerat) in prima portiune a intestinului subtire, duoden, unde se desavarseste digestia acestuia. Absorbtia principiilor alimentare din stomac este neinsemnata. Stomacul nu este un organ vital, in anumite boli se indeparteaza partial sau total, stare la care organismul se adapteaza.
|