Calciul
Calciul reprezinta un mineral, esential in intarirea oaselor si a dintilor. Este esential in cresterea si calcifierea oaselor la copii. Calciul intretine buna functionare a muschilor. De asemeni, detine rol important in coagularea sangelui. Dozele de calciu se pot procura din urmatoarele alimente: lapte si produsele lactate, galbenusul de ou, conopida, soia, fasolea, mazarea, telina, anumite ape minerale, sardelele din conserve
Valori normale ale Calciului:
8.5-10.5 mg la 100 ml sange
Valori crescute ale Calciului:
In bolile de rinichi (dezvoltarea pietrelor)
Valori scazute ale Calciului:
In cazul in care o persoana prezinta un deficit de calciu, are urmatoarele simptome: insomnie, palpitatii, irascibilitate, stari depresive, rani care se vindeca cu dificultate, apar durerile de cap intense, rahitism si tulburari de crestere, osteoporoza, tulburari de menopauza, tulburari de activitate sexuala atat la femei cat si la barbati
Aceste valori scazute ale calciului, apar in special in cadrul urmatoarelor afectiuni sau simptome:
• La femeile gravide
• In bolile care produc varsaturi
• In bolile care produc diaree
• Daca se face abuz de diuretice
• In urma unui regim fara sare
• Datorita transpiratiei intense
• In caz de efort fizic mare
• In dereglari ale ciclului menstrual
• Daca se bea multa apa |