Colesterolul
Colesterolul reprezinta o grasime ce se intalneste in toate celulele organismului. Se estimeaza ca un procent de 20-30% din colesterol provine din alimentatia din fiecare zi. Aproximativ 70-80% din colesterol este produs de catre ficat.
Colesterolul LDL se depune pe peretii arterelor, dezvoltand arteroscleroza.
Colesterolul HDL reprezinta colesterolul care este eliminat din artere si tesuturi.
Colesterolul rau se intalneste de 3-4 ori mai mult in organism decat colesterolul bun.
Marirea nivelului colesterolului reprezinta un risc foarte mare pentru sclerozarea arterelor prin depunerea lui pe peretii acestora si ingustarea lor. Se regaseste in alimentele de origine animala: galbenusul de ou, ficatul, carnea grasa, smantana, untura, slanina, icre, lactate nedegresate, maioneza etc. Legumele si fructele nu au incompozitie colesterol.
Este esential sa prevenim orice crestere a colesterolului prin efectuarea unor activitati fizice si prin alimentatie corecta.
Valorile normale ale colesterolului, difera in funtie de varsta si sex: sub 200 mg la 100 ml sange
Valori crescute ale colesterolului se intalnesc in urmatoarele afectiuni:
• In boli cerebrale
• In diabetul zaharat
• Boli renale
• Boli hepatice
• Boli ale glandei tiroide |