Merisorul de munte
Denumiri populare: cimisir, coacaz de munte. In traditia populara: frunzele de merisor înlocuiesc frunzele de strugurii ursului (Arctostaphylos uva ursi) din aceiasi familie. Ceaiul din frunze se lua contra diareei. In nordul Moldovei se luau fructele murate. Ceaiul se mai bea contra reumatismului. Mustul din boabe ca antitermic.
Compozitie chimica: se recolteaza toamna în lunile septembrie frunzele (Folium Vitis idaeae) se folosesc în terapie, frunzele, coaja si fructele. Fructele contin arbutina (substanta amara), metilarbutozida, hidrochinona, acizi organici: benzoic, citric, chinic, malic. Tanin, vaccinin, leucoantociani, leucocianidina, everectol, cianidina, derivat de fenoli, flavonozide, ester metilic al acidului betuloretinic, ericolina, vitaminele: C, B1, B2, A (caroten= provitamina A)
Frunzele coaja si chiar radacina contine tot aceste principii în proportii diferite, dar toate contin arbutozid si hidrochinona, saruri minerale, etc.
Actiune farmaceutica: are actiune diuretica si dezinfectant renal, antiinflamator, calculolitic, detoxifiant, sudorific. Opreste diareea datorita taninului. Arbutozida si metilarbutozida pe traiectul cailor urinare se dedubleaza în hidrochinona si metil-hidrochinona, care împreuna cu flavonoidele ofera actiunea diuretica si dezinfectanta a acestei plante, antiinflamator al vezicii urinare, antidiareic,. De asemenea are o slaba actiune chiar si în diabet. Se foloseste cu bicarbonat de sodiu.
Frunzele de merisor, care constituie un înlocuitor al frunzelor de Uva Ursi (strugurii ursului) intra în componenta ceaiului diuretic.
Se poate folosi în urmatoarele afectiuni: alopecie, boli renale, catar vezical, cistite, diaree, eczeme zemuinde, guta, hemoragii, infectii purulente, infectii genito-urinare, inflamatia vezicii sau a prostatei, litiaza urinara urica, nefrite, pielite, rani, reumatism, uretrite, ulceratii, tuberculoza pulmonara, tuse.
Preparare: Se pot folosi oricare din partile plantei.
-Radacina- maruntita se va pune 2 lingurite la 250 ml apa, dupa care se va fierbe timp de 15 minute. Se strecoara si se pot consuma 2 -trei cani pe zi.
-Planta maruntita- se va pune 2 lingurite în 250 ml apa, dupa care se va fierbe timp de 5 minute. Se va strecura dupa care se pot consuma 2 cani pe zi.
-Fructele- se pot face decoct prin fierberea timp de 5 minute a 3 lingurite, în 250 ml apa, sau se pot consuma asa crude. Uscate se pot folosi doar 2 lingurite de fructe macinate la 250 ml apa. Se va fierbe în acest caz 10 minute. Se strecoara. Se vor putea consuma 3 astfel de cani pe zi.
-Fructe -sirop sau dulceata se vor putea consuma cu lingurita sau în diferite dilutii cu apa.
-Cel mai eficient este însa tinctura care se poate face din orice parte a plantei. Se vor marunti 50g, apoi se va pune cu 250 ml alcool alimentar, într-o sticla care se închide ermetic.
Se va lasa timp de 15 zile, la temperatura camerei agitand des, dupa care se va strecura.
Se va putea consuma cate o lingurita de tinctura de 3 ori pe zi în dilutie cu apa. |