Afin
Denumiri populare afin: afene, afin de munte, afine negre, afinghi, asine, coaca, cucuzie, pomisoare
Afinile se culeg in lunile iunie - iulie cu ajutorul unor piepteni speciali. Fructele sale dulci acrisoare se folosesc la prepararea bauturilor racoritoare si alcoolice (sirop si afinata) si a produselor alimentare (gem, marmelada).
In trecut sucul de afine se folosea de asemenea la colorarea firelor si a tesaturilor.
Fructele uscate sau plamadite in rachiu se folosesc contra diareei. Ramurile cu frunze, lasate sa se usuce, uneori in amestec cu alte plante, se prepara ceaiuri pentru diaree, dureri de stomac, crampe , boli de piept si de inima.
Compozitie chimica Afin:
Frunzele contin arbutina, tanin, derivati flavonici, derivati antocianici, hidrochinona, mirtilina, ericolina, neomirtilina, etc; fructele - tanin, pectine, mirtilina, zaharuri, provitamina A, vitamina B1, B2, C, E, PP, acizi: citric, benzoic, malic, oxalic, tartric, succinic, malic, lactic, principii bacteriostatice.
Actiune farmaceutica Afin:
- au proprietati astringente, in fructe exista si proprietati antibiotice, antiseptice, bacteriostatice,
- scade zaharul din sange,
- antidiareic, diuretic, antiseptic urinar,
- creste acuitatea vizuala,
- adjuvant al diabetului.
Trateaza afectiuni precum: frunzele - diabet, afectiuni buco - faringiene, afectiuni coronariene, afte, ateroscleroza, balonari, candidoze, cistite, diaree, enterita, guta, infectii urinare, reumatism. |