Amareala
Denumiri populare: amareala
Istoric Amareala :
In trecut amarala se folosea la varsat de vant, in boli de piept si la bai impotriva reumatismului. Copii erau spalati cu fiertura de amareala amestecata cu lapte pentru a nu le ramane pete pe fata dupa varsatul de vant. Tulpina era folosita impotriva tusei si a durerilor in piept, iar lastarii impotriva gripei, bronsitei, catarului astmei etc.
Amareala compozitie chimica: saponine triterpenice, substante amare (poligalina), materii tanante, salicilat de metil sub forma de glicozida si saponine terpenice.
Efecte Amareala : excita secretiile si in special secretia bronhica.
Mod de folosire Amareala:
- infuzie 10 minute din 2 lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se poate indulci cu miere poliflora, daca nu aveti diabet. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in tratamente de lunga durata.
-2 lingurite de planta se vor pune cu 250 ml apa si se vor fierbe timp de 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in special la bronsite, astma, etc, ca expectorant.
Amareala in afectiuni: astm, bronsite, cataruri respiratorii, gripa, tuse.
Atentie ! Se pot consuma cate maxim 3 cani pe zi si nu este indicata supradozarea sau folosirea unei perioade mai lungi de tratament pentru ca organismul sa nu devina alergic. |