Anason
Anason denumiri populare: anason stelat, badian
Istoric Anason : In traditia populara anasonul era folosit in prepararea bauturilor alcoolice si ca aromatizant in industria farmaceutica si alimentara. Ceaiul din frunze de anason era luat impotriva racelilor, raguselilor, bolilor de stomac sau de intestine.Frunzele crude zdrobite erau folosite ca cataplasme impotriva durerilor de cap.
Anason compozitie chimica: fructe- ulei volatil 1,2-3 % din care 15-20% ulei gras, 20% albuminoide si mucilagii. Uleiul volatil are 80-90% derivati fenolici, crezol, acid anisic, astragal, etc. Mai contine: anetol foarte mult (80-90%), aldehida anisica, lipide, substante minerale, protide, zaharuri, amidon.
Actiune Anason :
- datorita uleiului volatil, stimulent al functiilor pancreatice si intestinale, aromatizant, antiseptic, carminativ, usureaza evacuarea gazelor intestinale si stomacale, expectorant, stimuleaza apetitul ajutand digestia, diuretic, antihelmitic, antispasmodic intestinal.
- Stimuleaza secretia salivara si sunt galactagog.
- Ajuta la digestie, calmeaza spasmele nervoase,
- favorizeaza circulatia si menstruatia dificila.
- este un bun diuretic.
Afectiuni tratate cu Anason : afectiuni intestinale, afectiuni respiratorii, afectiuni urinare (este si antibacterian), anorexie, artrita, balonari abdominale, bronsite, cefalee (in special praf sub limba), diabet, dispepsie, enterite (pentru efectul antibacterian), infectii intestinale, insomnie, insuficienta pancreatica si intestinala, litiaze de orice fel, parazitoze digestive, reumatism, tuse dureroasa uscata, viermi intestinali.
Contraindicatii Anason : ulcer gastro-intestinal, colita. Nu se vor consuma semintele vechi deoarece pot deveni toxice.
Mod de preparare: o lingurita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se va bea fractionat inaintea meselor principale |