Anghinare
Istoric Anghinare:
Planta denumita anghinare era cultivata in gradini ca planta ornamentala, iar ceaiul din frunzele acestei plante era folosit in tratarea bolilor de ficat.
Compozitie chimica Anghinare: este o leguma nutritiva, bogata in hidrocarbonati. Frunzele contin cinarina, oxidaze, polifenoli, flavone: cinarozida, scolinozida, inulina si alti derivati ai acizilor cafeic si chinic, precum si un principiu amar, acid clorogenic, acizi aminati, saruri de potasiu si magneziu, substante minerale, etc.
Actiune farmaceutica Anghinare:
- se prepara din planta un extract apos deproteinizat, cu actiune colagoga si coleretica, indicat in insuficientele hepatice si boli alergice pe fond hepatic,
- antiseptic, cicatrizant, decongestiv,
- frunzele maresc secretia biliara si diureza si scad continutul sangelui in colesterol,
- tonic al celulei hepatice, purifica sangele.
Atentie ! Nu se foloseste de femeile care alapteaza deoarece diminueaza cantitatea de lapte.
Anghinarea trateaza afectiuni precum:
- afectiunile inimii, angiocolite, anorexie, angina pectorala, ateroscleroza, artrita,
- boli de ficat, boli de rinichi, boli ale tubului digestiv, celulita, ciroze, colecistita,
- congestie hepatica, constipatie, diabet (scade nivelul zaharului din sange),
- dischinezii biliare, dureri de cap, eczeme, enterocolita, fermentatii intestinale, guta, hemoroizi,
- hepatica cronica si acuta, hiper-colesterolemie,
- hipertensiune arteriala, intoxicatii, insuficienta hepatica,
- icter, laringita acuta, migrene digestive, nefrite cronice, obezitate, plagi, prurit,
- egenerare celulara, raguseala, retentia apei, reumatism, surmenaj,
- toxiinfectii alimentare, urticarii, varice, varsaturi, vertij (ameteli) zgomote in urechi.
Mod de preparare si folosire Anghinare:
-Este una dintre plantele care actioneaza foarte puternic, de aceia se face doar un ceai dintr-o lingurita de planta la 500 ml apa clocotita. In cazul in care se supra dozeaza, poate da senzatii de intoxicare cu varsaturi si colici hepatice, pentru ca ficatul nu se poate debarasa asa de repede de toxinele acumulate. Este bine ca acest ceai sa se bea cu lingurita si sa nu se bea cantitatea de planta indicata.
- 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se va acoperi apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se bea inaintea meselor principale. Exista mai multe modalitati dar cea mai eficienta in tratament pare aceia care indica ca la fiecare 2 saptamani sa se mai adauge o lingurita la acest ceai si sa se faca asa 3 luni, apoi o pauza de 10 zile dupa care se va repeta. Dupa fiecare cana de ceai se va culca timp de 30 minute pe partea dreapta.
-Praf de anghinare: se va macina cu rasnita de cafea si se pune apoi sub limba o cantitate de un varf de cutit. Se va tine timp de 10 minute dupa care se inghite cu putina apa.
- Tinctura se pune 50 g de planta maruntita la 250 ml alcool alimentar de 70 grade, se tine timp de 15 zile agitand des recipientul care trebuie sa fie inchis etans pentru a nu se evapora alcoolul. Se va strecura apoi si se va lua intre 5 picaturi pana la 15 picaturi de 3 ori pe zi, in dilutie cu un ceai sau apa. Se ia inainte de mesele principale.
Contraindicatii: afectiuni acute renale si hepato-biliare. |