Artar
Istoric Artar :
- artarul cunoscut si sub denumirea de paltin este pretuit pentru lemnul sau matasos, alb cu nuante galbui ce era folosit la confectionarea mobilierului. Seva dulce, abundenta primavara era foarte cautata de copii. Se obtinea prin crestarea scoartei. Frunzele, si mai ales scoarta era folosita pentru colorarea în negru.
- in unele zone fluturii de artar ( fructele cu aripi divergente) erau fierte in apa si se foloseau contra dizenteriei, diareei , iar decoctul scoartei sau chiar plamadita era folosita in rachiu. Se mai folosea si contra ranilor.
Mod de administrare:
- frunzele proaspete se aplica pe locurile dureroase sub forma de cataplasme si se tin pana la trecerea durerii.
- se va pune o mana de frunze la un litru de vin de buna calitate si se fierbe la foc mic timp de 30 minute, dupa care se strecoara si se va completa cu vin pana la 1 litru. Se foloseste la cataplasme externe sau intern se consuma cate 10 ml ( o lingura de supa) de 3 ori pe zi, pentru afectiunile interne.
Intrebuintari Artar :
- calmeaza in cazul gutei durerile, se foloseste atat intern cat si extern.
- dureri diverse aplicat extern sau intern, guta, inflamatii articulare, intepaturi de insecte, reumatism. |