Brancuta
Denumiri populare Brancuta : buberic, bubornic, buruiana de raul baietilor, frunza voinicului, jebghiu de munte, mustar alb, nasturel, usturoita, etc.
Descriere Brancuta:
Din brancuta se folosesc semintele si planta cu inflorescenta. In trecut ceaiul din tulpinile florifere se folosea impotriva raguselilor iar decoctul pentru crampe si epilepsie ( copii).
Actiune Brancuta:
- este cea mai utila planta care poate fi folosita iarna pentru a trata bolile de sezon,
- are efect antiinflamator si totodata un efect diuretic.
Brancuta se foloseste la : afonie, bronsite, cistita, colici abdominale, dureri abdominale diverse, erizipel, faringite, guturai, laringite, litiaza vezicii urinare, raguseli rebele, scorbut, tuse.
Mod de prepararea Brancuta :
- afonie: ceai de brancuta ( poate sa se adauge si nalba) din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa in clocot. Se lasa la infuzat 15 min , se strecoara si se bea in cursul zilei. Se pot aplica si comprese calde cu ceai dublu concentrat in zona gatului.
- Cistita: infuzie 10 minute din 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se pot face si spalaturi vaginale cu cantitate dubla de planta în acest caz.
- Colici si dureri abdominale: copiii vor bea un ceai in cursul zilei din 1 lingurita de planta pusa în 250 ml apa clocotita. Adultii vor folosi cantitate dubla de planta si vor putea consuma 2-3 ceaiuri pe zi. Se poate aplica si pe abdomen cataplasme cu ceai mai concentrat. Acestea vor fi puse calde si se tin pâna la trecerea durerii.
- Erizipel: ceai sub forma de comprese.
- Faringita, guturai: infuzie concentrata cu care se face de mai multe ori pe zi gargara. Se mai poate folosi sub forma de praf obtinut cu rasnita de cafea din planta uscata. Acesta se va pune un varf de cutit sub limba si se tine timp de 5 minute, dupa care se inghite. Se poate face si tinctura 1 parte planta cu 5 parti alcool alimentar de 70 grade . Se va lua din tinctura 10 picaturi- 1 lingurita de 2-3 ori pe zi în cazurile grave.
|