Busuioc
Denumiri populare Busuioc : basic, basilesc, bosoioc, malacina, mejioran, vasaliac.
Istoric Busuioc :
Din busuioc se folosesc toate partile plantei atat planta proaspata cat si uscata. In trecut busuiocul era folosit in foarte multe tratamente babesti. Impotriva tusei se folosea busuioc pus pe jar si se inhala fumul in piept sau se folosea decoctul in amestec cu tinctura si iedera. Tulpinile de busuioc aprinse erau folosite pentru a arde negii iar semintele de busuioc se foloseau impotriva durerilor de cap.
Busuioc compozitie : ulei volatil, (camfor, cineol, eugenol, estrargol- pana la 80%, linalol pâna la 50%, sitosterol, anetol) saponozide triterpenice, tanoizi, saruri minerale, etc.
Proprietati Busuioc:
- antiseptic intestinal, absoarbe gazele din stomac, stimuleaza digestia datorita uleiului volatil, calmeaza colicile,
- creste secretia de lapte la mamele care alapteaza.
- combate greturile si varsaturile
- Antiinflamator stomacal si intestinal,
- usor diuretic stimuland digestia.
- expectorant, antiseptic intestinal,
- bun energizant si febrifug.
Mod de preparare Busuioc :
-cu planta proaspata se freaca zonele unde au fost intepate de insecte dupa ce s-a scos eventual acul. Se mai poate folosi in urticarii, mancarimi tot asa.
- cateva ramuri de busuioc proaspat puse la un litru de apa si lasate pentru 12 ore, se spune ca redau dorinta de viata .
-Praf de planta uscata obtinut cu rasnita de cafea. Se poate lua câte un vârf de cutit, pâna la o lingurita care se va pune sub limba timp de 10 minute. Se înghite apoi cu putina apa. Se poate lua de 3 ori pe zi.
-Infuzie. 1-2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi inainte de mese. In afara de diabet se poate sa se indulceasca cu miere poliflora. Este bun in colici intestinale, balonari, bronsita, etc.
-Macerat- 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa rece. Se lasa apoi timp de 12 ore la temperatura camerei. Se strecoara. Se poate consuma dimineata. Se pot bea 2-3 cani pe zi.
-Tinctura- 50 g de planta maruntita se vor pune intr-o sticla care se poate inchide ermetic cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade Se va tine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitând des sticla, dupa care se strecoara. Se poate apoi lua câte o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu 100 ml apa.
-Unguent- praf de busuioc obtinut cu rasnita de cafea. Se cerne. Se amesteca 50 g de praf cu 50 g de grasime( unt, untura, lanolina, seu de oaie, seu de vita, vaselina). Se amesteca pâna se omogenizeaza. Se pune in cutiute la rece. Se unge în strat subtire de 2 ori pe zi. În cazul în care se doreste obtinerea unei creme mai consistente se poate pune si ceara de albine dupa dorinta (la cantitatea de mai sus se pun 10-20 g) si atunci se topeste pe baie de apa. La racire se va mesteca încontinuu pentru ca are tendinta sa se stratifice.
-Vin- la 1 litru de vin de buna calitate se vor pune 20 g de planta maruntita. Se lasa la macerat timp de 8 zile, dupa care se va strecura si se va complecta pana la un litru cu vin. Se amesteca si se poate folosi câte 50 ml de 3 ori pe zi.
Afectiuni Busuioc : adenite, adenoame, afte bucale si genitale, ameteli, anorexie, astenie nervoasa cu angoase, balonari, bronsita acuta sau cronica, cefalee, cheilita, cheratodermii (ingrosari ale pielii si crapaturi), colici intestinale, colita de fermentatie, diabet, diaree, dischinezie de natura nervoasa, dureri de cap, epilepsie, eroziuni, febra, frigiditate, gonoree, greata, guturai, indispozitie, infectii urinare, insomnie pe fond nervos, întepaturi de insecte, lactatie (mareste cantitatea de lapte) leucoree, leziuni bucale inflamatorii erodate, mâncarimi, menopauza, meteorism, migrene, negi (tinctura), papiloame (tinctura), raceli, rani, rinite alergice, scabie, spasme stomacale sau abdominale, sterilitate, ulcer gastric, ulceratii cronice, veruci, uretrite, vaginite, voma.
Ulei de busuioc se face din 250 ml ulei de masline preferabil presat la rece si 50 g de planta macinata. Se tine apoi la soare timp de 4 saptamani, dupa care se strecoara. Se pastreaza în sticle de culoare inchisa.Intern se ia cate o lingurita pentru multe din afectiunile de mai sus sau se va folosi extern ca orice ulei in cazul ranilor, urticarii, etc.
|