Calin
Utilizari Calin :
Fructele de calin (globuloase rosii) s-au folosit fierte la vopsit in rosu tesaturile iar calinele fierte se foloseau la varsat.
Compozitia scoartei de Calin : contine o glicozida amara (viburnina), tanin, flavonoide, un complex rezinos, esteri ai acidului valerianic, amidon.
Proprietati Calin :
- stimuleaza pofta de mancare,
- astringent, sedativ si antidismenoreic, iminenta de avort si accidente nervoase ale sarcinii.
Mod de preparare Calin :
-fiertura (10 minute) din 2 lingurite de scoarta maruntita la 250 ml apa. Se pot consuma 2 cani pe zi. In cazul spalaturilor vaginale sau al ranilor se va face cu cantitate dubla de planta.
-Tinctura: o parte coaja macinata si 5 parti alcool alimentar de 70 grade . Se tine ermetic inchisa si se agita zilnic timp de 15 zile apoi se strecoara. Se va putea lua cate o lingurita de 3 ori pe zi inainte de mese diluata cu putina apa.
-Fructele- se extrage sucul cu storcatorul de fructe si se consuma cate 40 ml în cazul gastritelor hiper-acide sau chiar in cancer, in scop preventiv. in combinatie cu suc de coacaze in parti egale luat de 3 ori pe zi se poate lua de cei care fac chimioterapie, pentru a nu se simti asa tare efectele negative ale acestui tratament.
Afectiuni Calin : accidente nervoase ale sarcinii (calmant), afectiuni vaginale, bufeuri (de caldura), cancer, colici, dismenoree, dureri abdominale, eminenta de avort, gastrite hiper-acide, gripe, hemoragii uterine, inima ( intareste muschiul inimii), raceli, transpiratii excesive, tuse. |