Castan comstibil
Denumiri populare Castan comestibil : adistin, agnistin, castan-bun, castan, gastane, gastine, gastinie, ghistina, gustine.
Istoric castan comestibil :
In traditia populara scoarta de castan salbatic se folosea la tabacitul pieilor iar coaja de castan la vopsitul tesaturilor.Castanele se fierbeau iar apa in care acestea erau fierte era folosita pentru a trata degeraturile.
Compozitia Castan comestibil : ulei, protide, hidrati de carbon, vitaminele: B1, B2, C, saruri minerale.
Frunzele de castan contin: tanin, vitamina E, Lemnul taninuri cathehice, castalina, castalgina, vascalina, vescalgina, alcool triterpenic, acizi, saruri minerale.
Proprietatile castanului comestibil :
- fructele de castan comestibil coapte fara coaja care sunt un antiseptic pentru tubul digestiv, antianemic, energetic, remineralizant, tonic nervos si muscular,
- dezinfectie si la refacerea oaselor,
- magneziul ajuta la sistemul osos cat si intregului organism
- potasiul ajuta inima si vasele de sange.
- fierul ajuta la refacerea sangelui.
Mod de preparare Castan comestibil :
Castanele se consuma coapte sau facute piure. Se pot consuma în orice cantitate.
Sunt contraindicate la obezi si diabet.
Castan comestibil afectiuni: afectiuni coronariene, afectiuni venoase sau arteriale, astenie fizica si psihica, anemie, batranete, convalescenta, crestere, decalcifiere, depresie, flebite, hemoroizi, osteoporoza, stomatita, tromboflebita, varice |