Castan salbatec
Denumiri populare Castan salbatec: aghistin, castan de cai, castan de India, castanul calului, castanul porcului, ghistin.
Descriere castan salbatec :
In traditia populara florile de castan salbatec erau puse in petrol si se faceau frectii impotriva reumatismului. Aceaisi utilizarea aveau si castanele pisate puse in spirt sau fierte in apa. In zona Bacaului 6 flori de castan erau pse intr-o sticla cu benzina, iar apoi ingropate in pamant. Dupa trei saptamani sticla era scoasa, iar continutul folosit pentru a unge zonele dureroase. Pentru a nu se imbolnavi de erizipel unii purtau o castana invelita in panza, la gat.
Semintele de castan salbatec contin: amidon, saponozide triterpenice care imprima gustul neplacut si amar al semintelor, grasimi, albumine, tanin, esecina, afrodescina, argirescina, criptoescina, flavonoide, oxicumarine (esculozida si fraxinozida si agliconii lor esculetina si frasetina), vitamine din grupul B, C, K si D-catecol, substante amare.
Scoarta castanului salbatec contine: esculina, cvercitrina, fraxina, oxicumarina, celuloza, rezine, substante minerale.
Proprietatile castanului salbatec :
- extractele de castan au actiune flebotonica moderata;
- escina este antiinflamatoare scazand fragilitatea capilarelor,
- este antiedematoase, fotoprotectoare, hemostatice,
- capilar protector, reducator al fragilitatii capilare, vasoconstrictoare.
Mod de folosire si preparare:
- Tinctura de castan salbatec: 200 g de frunze maruntite se pun la macerat intr-un litru de alcool de 70 grade.Se tine in sticla 15 zile agitand des. Apoi se strecoara si se pot lua cate 10 picaturi diluate in 100ml apa de trei ori pe zi.
- alifie:
1. din 25 ml de tinctura se amesteca cu 75 g de lanolina de la farmacie sau cu untura proaspata nesarata.
2. castanele curatate si uscate se maruntesc pana ajung praf si se amesteca cu miere, smantana, ulei, etc. Se pune o parte cu o parte. Se aplica local in strat subtire si masand usor. In cazul varicelui se leaga pansamentul.
3. castanele curatate, fierte si pisate se amesteca cu grasime in proportie de 1/1.
- Vin: o mana de frunze ( tinere) sau coaja se maruntesc si se pun la macerat intr-un litru de vin, timp de 10 zile agitand des.( se put umezi inainte frunzele cu alcool). Se stecoara si se iau cate o lingura dimineata pe nemancate timp de 14 zile, apoi inca 14 zile cate 2 linguri ( una dimineata si una seara), apoi 3 linguri tot 14 zile. Dupa care tratamentul este invers dupa 3 linguri, 2 linguri si o lingura toate cate 14 zile.
Castanele pot trata afectiuni precum : accident cerebral, contuzii, cuperoza, degeraturi, edeme cerebrale, edeme postoperatorii, edeme traumatice, flebite, cangrena, hemoroizi, hernie de disc, inflamatie venoasa, impetigo, luxatii, parkinson, plagi infectate, procese exudative intracraniene, sciatica, sechele dupa fracturi, spondiloza, tulburari circulatorii, ulcer varicos, varice. |