Coacaz Rosu
Coacazele sunt utilizate pentru compoturi, dulceata, siropuri, marmelada, prajituri. Se mai pun la fermentat pentru a produce un vin tonic extraordinar.
Coacaz rosu are in compozitie: apa 88-93%, protide, acizii malic, citric, tartric 2%, hidrati de carbon, substante minerale sub forma de saruri care pot fi influentate de sol, natriu, potasiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP.
Printre cele mai importante proprietati ale coacazelor rosii amintim:
- consumate inainte de masa sunt tonice (aperitive) iar dupa masa sunt stomahice,
- laxative dar si remineralizante.
- pot produce diureza
- distruge o serie de bacterii.
- stimuleaza functia hepatica.
Mod de preparare si folosire Coacaze rosii:
Coacazele rosii sunt eficiente pentru cei care au greutate mai mare, care doresc sa slabeasca. Trebuie sa consume cantitati de pana la 300-500 g o data si pot sa faca acest lucru de 3 ori pe zi. In cantitati mai mici are efect remineralizant, tonic. Sucul de fructe se administreaza in doze de 20-50 ml de 3-4 ori pe zi.
Jeleu de coacaze se prepara prin stoarcerea sucului de coacaze. Se pune la foc domol, impreuna cu zaharul. Dupa ce incepe sa fiarba se curata spuma din 5 in 5 minute. Se aseaza in vase, cand devine suficient de consistent. Se amesteca jeleul impreuna cu 100 g de zmeura la 1 kg de coacaze rosii.
Pentru prepararea vinului se utilizeaza cate 1 kg de fructe, la care se adauga 1,5 kg de zahar si 5 litri de apa fiarta si racita. Se mai poate adauga 20 g de drojdie de bere ca sa se grabeasca fermentatia. Se va pune pentru fermentare un dop prin care este trecut un furtun de cauciuc care la un capat i se va atasa un borcan cu apa. In borcan se va remarca modul in care s-a terminat fermentatia (5-6 saptamâni) si se ia de pe drojdie cu ajutorul unui furtun de cauciuc. Se va aseza intr-un vas pana sus umplut si pus dop. Se lasa pe o perioada de 30 zile pentru o noua depunere cu dop ermetic închis. Se desface dupa 30 zile si se trage cu grija in sticle care se inchid ermetic cu dopuri care se vor parafina sau se va pune ceara de albine topita la dop.La fructele ramase se va adauga inca o data zahar si apa si se vor pune din nou la fermentat. Se va obtine un vin de masa care spre deosebire de primul nu mai este medicinal ci un vin care se poate consuma ca vin de masa. Cu ajutorul drojdiei prin distilare se obtine tuica.
Praf de fructe uscate - se poate lua cate un varf de cutit de 3 ori pe zi. Se tine sub limba pe o perioada de 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa. Se utilizeaza si la prepararea de compoturi, siropuri, dulceturi, gemuri, etc, mult apreciate nu numai de catre gospodine ci si de copii care le consuma cu placere.
Afectiuni tratate cu coacaz rosu: afectiunile inimii, anorexie, artritism, astenie, atonii biliare si vezicale (inclusiv digestive la orice nivel), avitaminoze, ciroza hepatica, convalescenta, dermatoze, (prin diureza), dischinezie biliara, hidropizie, hipotensiune arteriala, indigestii, inflamatiile cailor urinare, litiaze, obezitate, reumatism, slabiciune (se poate da si vin), tulburari hepatice si splenice.
|