Coada racului
Denumiri populare Coada racului: argentina, argindeana, argintica, argintel, buboasa, buruiana de scrante, buruiana-junghiurilor, coada-dracului, forostoi, iarba-gastii, iarba-scrantiturii, iolut, sclintita, scrantitoare de balta, scranteala, troscot, vintricea, zolotnic.
Traditia populara Coada racului :
Coada racului era folosita la rani si scrantituri. In zona Apusenilor , frunzele de coada racului pisate si amestecate in untura se puneau in legaturi direct pe rani. Ceaiul din tulpini sau frunze de coada racului erau un leac foarte bun pentru durerile de stomac, de pantece si a frigurilor. Coada racului mai era folosita si impotriva eczemelor si la bai pentru intarirea oaselor copiilor care nu puteau sta în picioare.
Coada racului contine: tanin 7-11% iar partile subterane 20%, substante amare, mucilagii, ulei volatil, saruri minerale, flavonozide.
Proprietati coada racului :
- este astringent, favorizeaza coagularea sangelui,
- actiune spasmolitica asupra musculaturii netede
- antiseptic gastric si intestinal, impiedica formarea de calculi,
- analgezic, hemostatic, antidiareic, cicatrizanta.
- extern: antiseptic, cicatrizant, hemostatic.
Afectiuni coada racului : afectiuni ginecologice de orice natura, anemie, artrite, arsuri, calculoza renala, cancer uterin sau de colon (spalaturi si clisme de 2 ori pe zi cu infuzie mai concentrata), colici gastrice, convalescenta, diaree, dismenoree, dureri abdominale, dureri menstruale, dureri stomacale, dureri uterine, eczeme, enterocolite, friguri, gingivite, hemoragii de orice natura, hemoroizi, hipermenoree, inflamatii gingivale, lacrimarea ochilor, leucoree, menstruatii abundente, osteoporoza, paraziti intestinali, spasme pilorice, reglarea menstrelor, ten seboreic, ulceratii cutanate.
Mod de preparare Coada racului:
- o lingurita de planta maruntita se va pune la 250 ml apa rece. Se fierbe timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi, preferabil dupa mese.
-Din radacinile plantei 1 lingurita se va pune la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 15 minute. Se strecoara. Se poate consuma 2-3 cani pe zi.
-Tinctura 50 g de radacina maruntita se va pune cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade intr-o sticla ermetica. Se tine 15 zile la macerat, la temperatura camerei agitand des. Se strecoara si se iau cate 10 picaturi- 1 lingurita de 3 ori pe zi.
Atentie!! preparatele cu aceasta planta nu se iau decat dupa ce s-a mancat.
|