Crinul alb
Crinul alb denumiri populare: crinul de padure, liliac, liliom alb, muscata, piparoase, stanjenel alb, zambac.
Foliolele poligonale macerate in ulei reprezinta Oleum liliorum alborum. Este considerat un remediu casnic si clasic pentru tratarea unor rani sau arsuri. Frunzele de crin se asezau pe rani, taieturi si arsuri, iar petalele unse cu miere, pe besica rea, la buba neagra si taieturi. Pentru tratarea besicelor localizate la nivelul gurii, se fierbeau in lapte dulce, care se tinea caldut in gura. Florile se asezau intr-o sticla cu apa, se astupau bine si se utilizau pentru tratarea durerilor de ochi. Unii oameni utilizeaza petalele tinute in alcool impotriva petelor de pe fata si a usturimii ochilor. Din antere se prepara un alcool pentru vindecarea ranilor, iar din floarea întreaga, o tinctura contra durerilor interne. Ceaiul din flori de crin se foloseste pentru curatarea sangelui.
Crinul alb se utilizeaza si in cosmetica pentru cresterea sprancenelor. Se pisa o ceapa mai mare sau doua mai mici, se asezau intr-un recipient cu o lumanare de seu si se lasau sa fiarba impreuna, apoi se lua seul curat de deasupra, se spala bine in apa si se ungeau cu el sprancenele, seara inainte de culcare.
Printre cele mai importante proprietati ale crinului alb enumeram:
-petalele de crin alb sunt bactericide, cicatrizante, calmeaza durerile, expectorant fiind fluidifiant al secretiilor bronhice.
-Bulbul de crin alb detine efect calmant asupra sistemului nervos; regleaza bataile inimii mai ales in excitatii nervoase in stres sau alte cazuri.
Crinul alb se utilizeaza in tratarea urmatoarelor afectiuni: abcese, arsuri, cosmaruri, dureri de ochi, excitatie nervoasa, faringite, furuncule, laringite, inflamatia cailor respiratorii superioare, inflamatia urechii, insomnii, otite, palpitatii cardiace, panaritiu, rani, stari nervoase, stres, tulburari de memorie, tuse uscata.
Mod de preparare si administrare a plantei Crinul alb:
-Pentru tratarea abceselor, a arsurilor, sau pentru alte rani externe - se va fierbe sau se coace bulbul si se badijoneaza local cu el cald. Se schimba la interval de 6-8 ore cu altul tot cald. Este eficient pentru colectarea puroiului si la spargere si vindecare dupa ce se elimina puroiul.
-infuzia dintr-o lingurita de petale sau decoctul din bulb la o cana de apa, pentru afectiuni interne sau externe. Petalele se vor aseza in apa clocotita iar decoctului se va pune in apa rece. Se pot administra cate 3 cani pe zi.
-Tinctura se utilizeaza pentru restul afectiunilor. Se face din petale de crin care se pun o parte de petale cu 5 parti alcool alimentar de 70 grade. Se tine inchis pe o perioada de 15 zile agitand des. Se strecoara si se va pune in recipiente de capacitate mai mica. Se poate lua intern o lingurita de 3 ori pe zi diluata cu apa sau extern in functie de toleranta individuala se aplica in dilutie cu apa. La fel se poate utiliza si din bulb.
La nivelul urechii se poate pune ceai caldut sau tinctura cateva picaturi de asemenea caldut, dupa care se astupa cu putina vata pentru a nu iesi afara. La dureri de ochi sau alte afectiuni oculare se va pune cate 2 lingurite de petale la o cana de apa rece seara si dimineata se strecoara si se fac spalaturi cu aceasta apa cu ajutorul unui tampon de vata. De asemeni, se poate face pentru ochi, urechi, afectiunile stomacului, etc un ulei din 50 g de radacina macinata care se va pune la ½ l de ulei. Se tine pe o perioada de 6 saptamani la soare, dupa care se strecoara. Pentru a se putea obtine mai repede se va pune pe baia de apa. Se fierbe pe o perioada de 3 ore apoi se strecoara. |