Crusin
Crusin denumiri populare: crasici, crusci, lemn-canesc, pasachina, salbist.
Crusin traditia populara:
Ceaiul din scoarta de crusin se folosea ca purgativ. In unele sate , decoctul din scoarta de sub coaja era dat celor smintiti de cap , de ganduri, din blestem sau din rautate. Crusinul mai era folosit si la vopsirea in galben.
Crusin contine : antrocenozide (franghlozida si gluco-frangulozida), agliconii lor, acid crizofonic si tanic, tanoide, ceruri, steroli si diverse saruri minerale.
Crusin proprietati :
- are efect laxativ sau purgativ in functie de doza.
- este foarte bun in afectiuni ale ficatului pentru efectul pe care il are asupra vezicii biliare careia ii ofera posibilitatea se goleasca de toate toxinele.
- creste peristaltismul intestinal, colagog, coleretic.
Important! Se foloseste coaja ,dar numai la un an de la recoltare se va folosi altfel produce stari de intoxicatie cu voma.
Mod de preparare:
- ceai dintr-o lingurita de planta pusa in 250 ml de apa si fiarta timp de 10 minute. Are un puternic efect laxativ care se va simti la 8 ore dupa ce s-a baut ceaiul. In doze mai mari este cu efect purgativ.
- Extern se va folosi ceai mai slab cu care se fac tamponari pe locurile afectate.
Crusin afectiuni: angiocolite, boli cronice de piele, constipatii chiar cronice, dischinezie biliara, favus, hemoroizi, insuficienta hepatica, obezitate , parazitoze digestive diverse, pecingine, piodermite, raie, ulceratiile pielii.
Important !!! daca doriti o actiune mai rapida putei prepara o tinctura din o parte de planta maruntita si 5 parti de alcool alimentar de 70 grade. Se tine timp de 15 zile agitand des apoi se strecoara. Se pot lua cate 5 picaturi -1 lingurita, diluate in putina apa. Se va lua doar la nevoie.
Atentie! Nu se bea in cantitati mari, provocand colici puternice si scaune lichide.
|