Fagula
Fagula utilizari:
In unele parti ale tarii se punea cenusa din lemn de fag la fiert o ora apoi se spalau negii cu acea apa. Ceaiul din coaja de fagula ( fag) se folosea impotriva diareei , iar ramurile tinere impotriva reumatismului.
Compozitia Fagula :
-Frunzele contin: acid elagic, acid cafeic, acid cumaric, cvercetina, tanin, substante minerale.
-Lemnul contine: lignina, ceruri, grasimi, substante minerale.Gudronul obtinut din lemn: crezoli, giacol, etc.
-Scoarta: celuloza, pentozani, lignina, substante tanante, substante minerale.
Efecte Fagula :
-gudronul se foloseste in foarte multe afectiuni ale pielii si pentru afectiunile aparatului respirator.
-Scoarta-febrifuga, antidiareica, tonic amara.
-Lesia se poate folosi (obtinuta prin fierberea cenusii obtinute din lemne arse) la tratarea verucilor si negilor
Mod de preparare Fagula:
- Decoct din lingurita de scoarta sau frunze la 250 ml apa fierte timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot folosi 2 cani din acest ceai. Extern se va folosi un cei dublu ca si concentratie.
- Infuzie: o lingurita de frunze maruntite la o cana de apa clocotita. Se pot consuma 2-3 cani pe zi din acest ceai.
Fagula trateaza: afectiuni dermatologice, boli pulmonare cronice, boli reumatice, dizenterie, diaree, dureri reumatice, febra, guta, litiaza urinara, malarie, negi, rani , veruci, viermi intestinali.
Important : Din aceasta planta se obtine gudronul dermatologic, care se foloseste foarte mult în afectiunile dermatologice, foarte diverse in special în farmacii.
|