Ghiocei
Ghiocei denumiri populare: aisoara, clocatei de omat, clopotei de primavara, cloconei, ghilioci, ghirele, ghiorele, luste, primavaruta, usturoita.
Ghioceii se foloseau la spalaturi impotriva reumatismului, iar ceaiul de ghiocei pentru leucoree.
Ghiocei continut: alcaloizi hipeastrina, masonina, nivalina, crivelina, tazetina, licorina, nartazina, narvedina, substante minerale, florile contin nivalina- o substanta cu actiune in tratamentul paraliziei infantile, crivelina.
Ghiocei proprietati :
- se folosesc bulbi, planta sau florile pentru efectul deosebit pe care il au asupra nervilor periferici (paralizii)
- extern se foloseste contra pistruilor si petelor de pe fata.
Atentie!!! toate partile plantei au actiune foarte toxica asupra organismului. Daca doriti sa folositi planta pe cale interna este indicat sa folositi doar preparatelor farmaceutice!!!
Mod de preparare:
-Se fierbe timp de 5 minute o lingurita de planta sau bulb maruntit la 250 ml apa. Apoi se bea cu inghitituri mici in cursul unei zile
-Extern se face un preparat din 50 g de planta fierte 20 minute in 2 litri de apa dupa care se va strecura. Se va putea folosi la diferite spalaturi sau bai.
Ghiocei afectiuni: candidoza, hemoragii cerebrale, leucoree, miastenii, miopatii, paralizie, pareza nervilor periferici, pete pe fata, pistrui, scurgeri vaginale, tromboze.
|