Gorunul
Gorunul denumiri populare: brumat, cretar, gorin, gradun, gurun, jip, stejar alb, stanjer, slodun, trifon. Se foloseste doar scoarta.
Gorunul utilizari:
Scoarta de gorun fiarta cu frunze, de nuc sau de piersic, pisate se folosea pentru a trata ranile vechi. Taninul din coaja era foarte folositor la tabacirea pieilor. Decoctul scoartei se tinea in gura contra durerilor de dinti. Decoctul ghindei prajite sau al scoartei se lua contra diareei. S-a dovedit stintific ca gorunul este foarte eficient in tratarea unui numar mare de afectiuni, atat la om cat si la animale.
Gorunul contine : scoarta contine foarte mult tanin, derivati flavonici, substante peptice, saruri minerale, etc.
Gorunul proprietati : astringenta, hemostatica, antidiareica, dezinfectant.
Mod de preparare Gorunul:
-Se folosesc 2 lingurite de coaja maruntita, care se va pune la 250 ml apa. Se va fierbe timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 2-3 ceaiuri pe zi.
-Cu 4 linguri de coaja maruntita de gorun la 500 ml fiert timp de 15 minute se poate folosi la tratamente externe, dupa strecurare.
Gorunul trateaza: alopecia, amigdalita, arsuri, ciclu abundent, colici abdominale, degeraturi, diaree, dureri de dinti, faringite, hemoragii anale, hemoragii nazale, hemoragii uterine, hemoroizi, hiperhidroza, incontinenta urinara, infectii diverse inclusiv intestinale, leucoree, metrite, rani-pudra de planta direct pe rana, rani purulente-ceai pus compresa pe pansament, stomatite, transpiratia picioarelor, ulceratii cronice ale pielii, vaginite.
|