Limba mielului
Denumiri populare Limba mielului : alior, boranta, laptele canelui, limba boului, mierea ursului, otratel.
Limba mielului contine : acid salicilic, saponina, acizi flavonici, acizi grasi, alantoina, flavonoide, rasini, mucilagii, proteine, tanin, clorofila, saruri minerale (în special de potasiu si calciu), saponozide, substante colorate, scopoletin, caroten, vitamina C, etc.
Limba mielului proprietati :
- diuretic datorita sarurilor de potasiu, sudorific in stari de raceala si bronsite,
- cicatrizant datorita alantoidei, febrifug, sudorific, poate irita tubul digestiv, normalizeaza functionarea renala normala, favorizeaza eliminarea clorurilor, întareste memoria, euforizant, sedativ cardiac, depurativ-dezintoxicat, emolient.
Limba mielului poate trata afectiuni precum: abcese, afectiuni cutanate, afectiuni respiratorii, afectiuni renale, amenoree, arterita, arsuri, astm, boli ale vezicii urinare, boli infecto-contagioase, boli de stomac, boli hepatice, bronsita, cistita, colita, constipatie, colici renale, crampe musculare, depresie (în special în menopauze), dismenoree, gripa, guta, inflamatii, iritatii în gât, insomnie, memorie slaba, metroragie, migrena, palpitatii, rani, raceala, retentie de urina, reumatism, scarlatina, sedativ cardiac si nervos, tulburari ovariene, tuse, ulceratii, varsat.
Limba mielului mod de preparare:
-Infuzie din 2 lingurite de flori peste care se va pune 250 ml apa clocotita. Se va lasa apoi timp de 10 minute acoperit dupa care se va strecura. Se poate consuma 2-3 cani pe zi în retentii urinare sau în alte afectiuni descrise mai sus.
-Macerat se lasa 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml apa la temperatura camerei pentru 8 ore dupa care se strecoara, se incalzeste putin si se pot consuma 2 cani din acestea pe zi.
-Pulbere de planta se va macina cu rasnita de cafea si se va lua o lingurita in gura. Se va tine timp de 10 minute apoi se va inghiti cu putina apa.
-Planta proaspata se poate consuma în diferite salate de cruditati sau se pune la orice mancare. |