Maghiran
Maghiran denumiri populare: iedera, moderan, macran, macrana, magheran, magherate, maghiuran, maieran, maderan turcesc, mageran, margaran, maderan, maghieran, pupi, sovarf.
Ceaiul din maghiran se dadea copiilor mici care plangeau mult, iar in combinatie cu lamaie se bea pentru tratarea bolilor femeiesti.
Maghiran continut : partile aeriene contin ulei eteric 1-1,62% acizi alacanolic si nisolic, acid rosmarinic, acid cafeic, acid clorogenic, carvacrol, flavone (Majorana, rutina, etc), hidrochinona, pentozoni, pectine, planteoza, urme de zaharoza, acid ascorbic, substante minerale: calciu, potasiu, natriu, fosfor, magneziu, sulf, azot, fier, mangan, cupru, molibden, ulei eteric constituit din topinen, tujonal, terpinol, linalol, geraniol, cimenol, mentenol, eugenol, carvacrol, charvicol, etc. Vitaminele A si C.
Proprietati Maghiran:
- antiseptic, impiedica inmultirea microbilor,
- sedativ, combate insomniile, calmant nervos,
- diuretic, stimuleaza digestia, elimina gazele,
- calmeaza colicile stomacale, creste diureza, mareste peristaltismul intestinal.
Maghiran poate fi folosit in afectiuni precum : afectiuni renale, alopecie, astenie, balonari, colici intestinale si stomacale, colite de fermentatie, depresie, dispepsii stomacale, dureri reumatice, gastrite hipoacide, insomnii, lipsa poftei de mancare, migrene, nevroze, rani, sciatica, stari nervoase.
Mod de preparare Maghiran :
-Infuzie din o lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Poate fi indulci cu miere daca nu aveti diabet si se pot consuma 2-3 cani din acestea pe zi.
-Infuzie din cantitate dubla de planta se foloseste in afetiunile mai grave sau in combinatie cu alte plante medicinale marindu-i actiunea sau chiar spectrul de activitate.
|