Marar
Marar denumirea populara: crop, chimen, marar, marariu, marar de gradina, marar tare, marariu, mararas, marariu, morar, morariu.
Mararul contine: ulei volatil 2,5-4% mai ales in ramuri si frunze tinere si 3-6% in fructe, potasiu, sulf, sodiu. Ulei volatil intre 40-60% carvona, alfa- felandrone, terpine, limonen, miristicina si izomiristicina, eter benzilic, acid ascorbic, caroteni, B1, B2, acid folic, maltoza, xiloza, zaharoza, pectine, acid clorogenic, anetol, substante minerale. Contine fitohormoni în special samanta.
Marul proprietati:
- antiseptice, emoliente, stomahic,
- carminativ, antispastic,
- ajuta la eliminarea gazelor din intestine,
- bun diuretic, galactogog,
- calmeaza nervii,
- excita sucurile gastrice fiind indicat in lipsa poftei de mancare,
- previne infectiile microbiene.
- Extern bun cicatrizant
Afectiuni tratate cu Marar : acnee, afectiuni gastro-intestinale, afectiuni sexuale si ginecologice, afectiuni ale ovarelor, ateroscleroza, astenie, bataturi, bolile ficatului si ale veziculei biliare, cancer, ciclul menstrual perturbat, dureri de cap, gastrite hipoacide, hemoroizi, hiperkeratoze, hipertensiune, hirsutism, inflamatiile ochilor, inflamatiile cailor respiratorii, iritatiile pielii, insomnii, insuficienta cardiaca, lactatie insuficienta, menopauza, nefroze, nevroze, osteoporoza, pieli-nefrite, prurigo, reumatism, secretii vaginale insuficiente, sughit, tumori benigne sau maligne.
Marar mod de preparare:
-Seminte de marar macinate. Se va lua de 3 ori pe zi cate o lingurita cu 10 minute inainte de principalele mese. Se va tine putin sub limba dupa care se va inghiti cu putina apa.
-Infuzie dintr-o lingurita de seminte de marar la 250 ml apa clocotita, lasandu-se la infuzat 10 minute. Se pot bea 2-3 astfel de ceaiuri inaintea meselor.
-Decoct din 2-3 lingurite de planta la 250 ml apa se pun 10 minute la fiert iar apoi se strecoara si se pot bea 3 cani pe zi perioade lungi.
Extern:
- decoct din planta sau seminte . Se pun 2-3 lingurite la o cana de apa. Se vor fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se poate aplica extern.
-Planta 50 g se va pune la 250 ml otet si se lasa timp de 8 zile agitand des. Se aplica la pete, pistrui sau in alte boli ca bataturi sau mancarimi de piele.
Se poate folosi cu multe alte plante in combinatie lucru care face ca aceste tratamente sa fie foarte eficiente.
-Tinctura- este preferabil sa se faca din seminte pentru ca este mai eficienta. Se va lua pentru aceasta 50 g de seminte macinate fin si se amesteca cu 250 ml alcool alimentar de 70 . Se lasa la macerat 15 zile la temperatura camerei agitand des. Se va strecura dupa aceasta perioada si se va pune în sticlute de capacitate mai mica, care se pot închide ermetic. Se poate lua o lingurita din aceasta tinctura în dilutie cu putina apa de 3 ori pe zi. |