Morcovul
Denumiri populare pentru morcov: bala, buruiana rusinii, carete, careti, caroti, cinstea femeilor, cinstea fetei, merlin, marcov, mercodi, mercoghei, morcoghei, morcoghi, morcogi, morcogei, morcoi, morcoji, morconi, morconiu, morcove, morcoji, morcozi, morcuri, morcoi, murcoi, murcoci, nap, galben, nap rosu, radacina dulce, rusine, rusinea fetei.
În traditia populara: morcovul copt si sfaramat se punea, la copii, pe bube dulci, Mustul de morcovi se dadea contra rahitismului. Cu morcovi fierti în lapte se faceau cataplasme la inflamatii si rani vechi. Din morcovi rasi, stropiti cu petrol, se faceau turte pentru galci. Samanta zdrobita, luata cu vin, se dadea în ascita si în pneumonie. Dulceata de morcovi rasi se dadea contra tusei convulsive, iar fiertura de morcovi contra icterului. Se mai facea din morcovi un pahar, se punea în el un ban de aur sau un inel si apa, care se dadea bolnavului s-o bea. În tinutul Nasaudului, se scobea morcovul, se punea în el apa si un inel de aur, se tinea o zi apoi se bea contra galbinarii. Sucul proaspata extras din morcov ras se bea, înainte de mancare, contra durerilor de stomac. Zeama de radacina ne îndulcit se lua, cate 4 ulcele pe zi, contra diareei si frigurilor. În alte parti decoctul radacinilor razuite se lua contra durerilor de stomac; fierte în lapte, se puneau pe cocaturi, sa traga puroiul si sa aline durerile. Decoctul radacinilor se lua în boli de piept si de rinichi. Frunzele uscate si pisate marunt se punea la ochi, contra albetei. Zeama de morcovi se folosea la hemoroizi si la hemoragiile abundente ale femeilor.
Compozitie chimica moercov: arsen, asparagina, protide, hidrati de carbon, acizi organici neazotati: malic, succinic, citric, fumaric, chinic, lactonic, glicolic, compusi ai acizilor nucleici: adenina, adenozina, adenozin-5-monofosfat, hipoxantina, uridin-5-monofosfat, carotenoide: alfa-caroten, beta-caroten, potasiu, magneziu, brom, fier, calciu, cupru, mangan, fosfor, sodiu, sulf, alte substante minerale, caroten, levuloza, acetaldehida, sabinen, mircenul, izopropenul, linaloolul, pectina, dextroza, ulei volatil, fibre vegetale, zaharuri, estrogeni, vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, enzime. Uleiul eteric are peste 30 de compusi majoritatea derivati terpenici.
Actiune farmaceutica: vitaminizant, tonifiante, analgezic, bactericid, antiseptice, calmante, cicatrizante, emolient, rubefiant, regenerator al pielii, tonic cutanat, ajuta în lupta cu cancerul, este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimuleaza functia hepatica, hipoglicemiant în diabet, reda pofta de mâncare, lecuieste ulcerul, ajuta pancreasul, calmeaza durerea de stomac, regleaza tulburarile metabolismului, stopeaza arteroscleroza, elimina acidul uric, întareste capacitatea de aparare a organismului, emoliente, antianemic, sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, reglator intestinal, antiputrid, depurativ, fluidifiant biliar si pectoral, cicatrizant gastric, creste acuitatea vizuala, dilata vasele coronare datorita daucarinei care face acest lucru, favorizeaza lactatia, vermifug intestinal. Este util în cancer pentru ca are foarte mult beta caroten.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: abcese ale gurii, adenite, afectiuni pulmonare, afte, astenii, astm, ateroscleroza, boli digestive (reface mucoasa gastrica), boli infectioase, bronsite, cancer, carii, colibaciloza, constipatie, dermatoze, demineralizare, diaree, enterocolite, guta, hemoragii gastrointestinale, impotenta, insuficienta vederii si boli diferite oculare, ictere, imunitate (o întareste), infectii intestinale, insuficienta hepatica, insuficienta lactatiei, paraziti intestinali, prevenirea bolilor degenerative si infectioase, prevenirea îmbatrânirii, rahitism, reumatism, ulcere gastrointestinale, veruci.
Preparare:
-Morcov ras se aplica pe afectiunile pielii. Se va lasa timp de 30 minute dupa care se va spala cu apa calduta. Se poate face de mai multe ori pe zi.
-Suc de radacinade morcovi se aplica pe tegumente pentru cicatrizare. Intern se va putea consuma cate 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinatie cu alte sucuri fiind foarte indicat în aproape toate afectiunile descrise mai sus. Se vor consuma în cure de mai lunga durata. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe aceasta cura pentru câteva zile dupa care se va putea relua. Este semnul ca este prea puternica actiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume.
-La copii mici sucul de morcov se dilueaza cu apa si se foloseste în locul laptelui.
-Contra constipatiei: supa dintr-un kg de radacini fierti de 2 ori într-un litru de apa si pasati.
-Diaree infantila- supa de morcovi; se curata 500 g de morcovi, se taie în bucati si se fierb într-un litru de apa pana cand se moaie complet. Se trec prin sita de piureu. Se adauga apa clocotita pana se ajunge la 1 litru si se mai pune ½ lingurita de sare. Se administreaza pe parcursul a 24 ore, timp de 2-3 zile. Se poate da cu biberonul, iar partea consistenta cu lingura. Laptele se reintroduce treptat, în 5-6 zile, micsorând cantitatea de morcov utilizata de la 500 g la 100 g la litru de apa. Se poate pentru cei mai delicati sa se faca doar din 200 g în loc de 500 g. Se da în acest caz o parte de supa pentru una de lapte, pâna la 3 luni apoi o parte supa la 2 parti lapte, dupa aceasta varsta.
-Seminte; infuzie cu o lingurita la o cana de apa data în clocot; stimulent, aperitiv, diuretic, emenagog, galactogog. La doza de 1-5 g semintele sunt carminative (expulzeaza gazele intestinale).
-2 lingurite de frunze de morcov se vor maruntii apoi se vor pune în 250 ml apa. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Este foarte util intern mai ales în afectiunile digestive, sau extern la afectiunile dermice.
-Suc de morcovi se va pune în lapte, cantitati egale. Este un bun expectorant.
-În cazul sugarilor li se poate da suc de morcovi în locul supei. La început se va da diluat cu lapte si în cantitate mica, dupa care se va putea da, asa cum este fara sa mai fie diluat în functie de toleranta individuala.
-Extern sucul se poate aplica chiar pe cancerul pielii. Sau se va rade si se aplica sub forma de pasta local.
-Frunzele se pot fierbe 2 linguri la 100 ml apa timp de 5 minute apoi se aplica în lotiuni pe piele, dupa strecurare, iar cu plantele strecurate se va putea face cataplasma..
-În cancer cu metastaze se indica consumul exclusiv doar al sucului în orice cantitate, fara sa se mai dea alte alimente în afara sucurilor de legume în care morcovii sunt baza. Se poate în acest fel sa se consume pana la 3 litri de sucuri pe zi.
-Suc de morcovi 100 ml se va amesteca cu un galbenus de ou si putin ulei de masline, se va consuma de mai multe ori pe zi. Este indicat în afectiunile respiratorii inclusiv TBC, sau cele ale aparatului digestiv.
-Se poate folosi în diferite preparate cosmetice.
-Inflorescenta de morcov se va pune la uscat apoi se transforma în praf si se vor lua cate un varf de cutit sau o lingurita, de mai multe ori pe zi. Se vor lua înainte de mese, se tin mai mult în gura, apoi se vor înghiti. Este foarte util la dereglarile ganglionare sau boli endocrine.
-Praf din seminte de morcov cate 3 lingurite pe zi se vor lua pentru a aduce mai mult estrogen în organismul femeilor, în osteoporoza, menopauza sau afectiunile ovarelor. Acesta asigura o dezvoltare mai mare a sanilor si dezvoltarea caracterelor feminine la fetele tinere. Este bun chiar si în cazul parului în exces care apare la unele femei la menopauza, sau în cazul bufeurilor de calduri. Se va da si soia în alimentatie în acest caz. |