Negrilica
Denumiri populare Negrilica : cernusca, chimen negru, negrusca, nigeluta, piper, piper negru.
Descriere Negrilica:
Din negrilica se folosesc semintele fie pisate, fierte sau uscate. In traditia romaneasca se facea paine din faina de grau amestecata cu seminte de negrilica care era folosita ca leac pentru indigestii, gaze, colici si in boli de piept. Se spunea ca faina din seminte de negrilica amestecata cu moare de varza te scapa de limbrici. Semintele fierte in vin erau si ele un leac babesc utilizat des in unele zone.
Negrilica contine: contin ulei volatil compus din nigelana, un compus terpenoidic-hederagenina, ulei gras, substante albuminoide, saruri minerale.
Proprietatile Negrilica :
- antianorexica, carminativa, digestiva,
- diuretica, vermifug,
- creste cantitatea de urina eliminata,
Negrilica afectiuni : ameteli, anorexie, astm, bronsite, colici gastrointestinale, impotenta, paraziti intestinali.
Mod de preparare Negrilica:
-se pun la fiert timp de 15 min 1-2 lingurite de seminte macinate intr-un litru de vin, apoi se lasa acoperit inca 10 minute , dupa care se strecoara. Se bot bea cate 500 ml inainte de mese. |