Papadia
Papadia denumiri populare: buha, cicoare, crestatea, floarea broastei, floarea gainii, floarea malaiului, floarea soarelui, floarea turcului, flori galbene. galbinele grase, gusa gainii, laptuca, lilicea, ochiul boului, pana vazgoiului, papa gainii, papaluga, pui de gasca, turci.
Descrie Papadia :
Ceaiul din radacini de papadie, ca si cel din flori uscate de papadia era baut impotriva afectiunilor de ficat. Totodata in loc de apa era baut ceai de frunze pentru aceste afectiuni ale ficatului si pentru o mai buna circulatie a sangelui. Peste besici se puneau o felie de smochina, iar peste acesta felio papadie pisata.Ceaiul facut din radacini de papadie se lua contra hemoragiei. Zeama de papadie se lua si pentru cei ce sufereau de durere de piept si naduseala.
Papadia continut: partile aeriene gliceride ale acizilor oleic, palmitic, stearic, colina, inulina, glucoza, polioze, flavofene, acid tartric, substante antibiotice, proteine, iod, alcooli terpenici, carotenoide, amidon, vitaminele A, B, C, D, E, substante minerale, un principiu amar, zahar, ceara, rasina, cauciuc, ulei volatil.
Radacina de papadie contine : alcooli triterpenici, fitosterine, glucide, substante proteice, rezine, gliceride ale acizilor palmitic, linoleic, oleic, colina, acid cafeic, amida acidului nicotinic, asparagina, vitaminele B, C, principiu amar-taraxacina, substante minerale diverse.
Papadia proprietati :
- tonifica ficatul, glandele, combate litiazele, obezitatea si stimuleaza intestinele,
- creste diureza, hipoacidifiant, mareste secretia glandulara, diuretic,
- normalizeaza circulatia sangelui, laxativ, coleretic,
- drenor hepatic excelent
- amelioreaza diabetul.
Radacina de papadie actiuni:
- astringent, mareste secretia biliara,
- creste diureza, venotonic, colagog,
- este un antioxidant de exceptie indicata in toate formele de cancer
- previne bolile de inima, fluidizeaza mucozitatile,
- intareste mucoasele pulmonare, hepatice si ale cailor urinare,
- ajuta la slabire, scade colesterolul. .
Papadia in afectiuni precum : acnee, afectiunile inimii, afectiuni cronice ale aparatului urinar, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, artrita, astenie, ateroscleroza, balonari, boli de ficat, boli de gât, cancer cu diferite localizari, cataracta, celulita, colecistita, colica biliara, congestia ficatului, constipatie, dermatoze, dezechilibre glandulare, diabet, digestie lenta, dischinezie biliara, eczeme, enterocolite, furunculoza, guta, hemoroizi, hepatita, hidropizie, hipertensiune, hipercolesterolemie, icter, imunitate scazuta, insuficienta renala, intoxicatii, leziuni verucoase, litiaze, obezitate, oligurie, pancreatite, papilomatoame cutanate, pete pe piele, retentia apei în organism, reumatism, scrofuloza, tulburari de metabolism, tulburari digestive, ulcere cronice de gamba, varice.
Toxicitate! in cantitati mari sucul laptos al papadiei poate provoca intoxicatii ( greata, diaree, modificarea ritmului inimii) Se poate administra carbune.
Mod de preparare:
- infuzie 10 minute din 1-2 lingurite de planta intreaga maruntita, dupa uscare se va pune in 250 ml apa in clocot. Se pot consuma 3-4 astfel de ceaiuri pe zi.
- decoctdin 1-3 lingurite de planta maruntita (cu radacina cu tot) in 250 ml apa. Se fierbe 5 minute dupa care se strecoara. Se poate bea cate 2 cani pe zi, o perioada lunga.
-Extern se va face din 4 linguri de planta intreaga maruntita pusa la 500 ml apa. Se va fierbe timp de 15 minute , dupa care se va strecura. Se va aplica local.
-Tije de papadie culese proaspat se vor spala bine apoi se vor consuma in fiecare zi cate 10 tije florale fara flori dimineata la trezire. Se poate face acest lucru timp de 10-30 zile zilnic.
-Din frunze tinere se poate face o salata primavara si se vor consuma asa crude.
-Din frunze tinere se poate face o supa amestecata cu urzica fiind în acest caz extrem de utila la multe afectiuni.
-Sirop din flori de papadie, se vor culege florile, se spala bine apoi se pun cu apa ( cat sa le acopere).Se fierb apoi 3 minute, se strecoara si se pune zahar. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. Se va folosi cate o lingurita care se va pune in 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop.
-Radacina uscata se macina si se va face o cafea dimineata cu aceste radacini. Pentru a avea un gust si mai bun se pune si radacina de cicoare si se prajesc putin pana capata o culoare maro.
-Suc proaspat se aplica pe afectiunile pielii in cazul petelor, verucilor, etc.
-Sucul proaspat de papadie obtinut de la intreaga planta se va amesteca : doua parti suc de morcov, o parte suc papadie, o parte suc castravete, doua parti suc de rosii, o parte telina. Este unul dintre sucurile foarte utile în afectiunile de mai sus si in multe altele.
-Tinctura din radacina se ia cate 15-20 picaturi de 2-3 ori pe zi.
|