Patrunjelul
Patrunjelul utilizari:
In Bucovina patrunjelul, fiert in lapte ai amestecat cu camfor si albus de ou se folosea pentru a scapa de umflaturile de la gat. Patrunjelul fiert si taiat marunt , amestecat cu faina de in se punea pe burta pentru a vindeca durerile stomacale. In alte zone decoctul de patrunjel era baut de bolnavii care aveau pietre la rinichi. Pentru hemoroizi si prolaps rectal ca leac se prepara patrunjel pisat si inmuiat in otet si incalzit pe foc mai apoi. Patrunjelul a fost un leac des folosit impotriva bolilor venerice.
Patrunjelul contine: apeina, betacaroten, brom, clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, potasiu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamâia. Acid pantotenic, linolinic.
Actiunile patrunjelului :
- stimulent nervos si muscular,
- regleaza glandele endocrine,
- antianemic, antirahitic, antiscorbutic,
- antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic,
- regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric,
- stimulent si regenerator al fibrelor musculare
- anticanceros, vermifug, cicatrizant, repara pielea efectiv.
Afectiuni patrunjelul : abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare, cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, cistite, colecistite, colesterol în exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de stomac, edeme cardio-renale , febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, guta, hepatism, hipertensiune arteriala, incontinenta urinara cu lamâie, infectii diverse, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui, psoriazis, reumatism, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sângelui.
Mod de preparare :
-Frunze maruntite proaspete se consuma câte 1-3 lingurite o data în afectiunile mai grave.
-2 lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.
-2 lingurite de radacina se taie marunt. Se pun in 250 ml apa si se fierb timp de 15 minute. Se consuma cate 3 cani pe zi..
- 500 gr de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic câte o portie dimineata si una seara în edeme sau în cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.
-Se macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se inghitii.
- frunza de patrunjel maruntita se pune in otet alimentar, cat sa fie acoperita si se lasa trei zile. Apoi se aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.
-Suc proaspat de patrunjel in amestec cu suc de morcovi sau alte plante cate 20ml de 3 ori pe zi.
- decoct de radacina de patrunjel: se fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune în cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.
Consumat zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel amestecat cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.
-Spalaturi vaginale cu cantitate dubla de planta fata de cele de mai sus.
- cataplasme cu radacina de patrunjel fiarta , aplicata direct in cazul echimozelor sau petelor
|