Merita efortul de a deveni vegetarian
Sapte din zece compatrioti de-ai nostri mor inainte de vreme din cauza uneia dintre urmatoarele trei boli ucigase: bolile cardiace, cancerul si accidentul vascular cerebral. In cuprinzatorul sau raport catre natiunea americana, intitulat Nutritie si sanatate, dr. Everett Koop afirma in mod categoric faptul ca alimentatia de tip occidental este cauza principala a acestor boli. El confirma faptul ca grasimile saturate si colesterolul, consumate in cantitati disproportionate fata de nevoile organismului, sunt principalii inculpati. El aminteste apoi ca produsele alimentare de origine animala constituie cea mai bogata sursa de grasimi saturate, precum si unica sursa de colesterol. Si, pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, subliniaza dr. Koop, aceste alimente sunt consumate, de obicei, in dauna alimentelor bogate in hidrocarbonate (glucide) complexe, cum ar fi cerealele, fructele si vegetalele. Riscul mediu de a dezvolta o boala cardiaca peni e un barbat care consuma carne, oua si produse lactate este de 50%. Daca acest barbat renunta la carne, riscul scade la 15%. Pentru un vegetarian insa, care nu consuma carne, oua si produse lactate, riscul de imbolnavire coronariana scade la numai 4%. Comentand aceste avantaje, un editorial al Jurnalului Asociatiei Medicale Americane afirma ca o alimentatie complet vegetariana poate preveni pana la 90% din accidentele vasculare cerebrale si pana la 97% din infarctele miocardice. Mergand dincolo de aspectele preventive, dr. Dean Ornish a publicat relativ recent studii care dovedesc, dincolo de orice umbra de indoiala, ca o alimentatie vegetariana, saraca in grasime, este capabila sa inverseze evolutia bolii ateromatoase cardiace chiar si la pacienti care fusesera deja programati pentru interventie chirurgicala de bypass coronarian (interventie prin care se inlocuieste sau se sunteaza unul sau mai multe segmente ale arterelor coronare, ingustate prin ateroscleroza in asa masura, incat nu mai pot asigura muschiului inimii aportul de sange necesar). Riscul de a se imbolnavi de cancer de prostata, san si colon este de 3-4 ori mai mare pentru cei care consuma zilnic carne, oua si produse lactate, fata de cei care consuma sporadic sau deloc astfel de alimente. In afara de aceasta, femeile vegetariene au oase mai rezistente (deci fracturi mai putine), iar demineralizarea osoasa, o data cu inaintarea in varsta, este mult mai redusa in comparatie cu a celor care consuma produse alimentare de origine animala. Rezultatele studiilor facute asupra populatiilor (colectivitatilor) vegetariene - cum ar fi, de pilda, membrii triburilor Hunza, care sunt sanatosi si activi si dupa 100 de ani - contrasteaza puternic cu situatia populatiilor mari consumatoare de produse de origine animala - cum sunt, de exemplu, eschimosii din Alaska, a caror lamentatie se bazeaza aproape in exclusivitate pe ceea ce pescuiesc si care au o speranta de viata foarte scazuta si o rata a imbolnavirilor foarte ridicata.