Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


boli contagioase care se transmit pe cale digestiva

 

Toate aceste boli au ca poarta de intrare tubul digestiv. Contagiunea se face indirect, prin ingerarea apei si a alimentelor contaminate cu microbi sau virusuri eliminate de bolnavi sau purtatori, prin materii fecale, urina si lichid de varsaturi.
Ne putem feri de infectiile digestive daca respectam anumite norme igienice:
a) impiedicarea contaminarii apei cu microbi sau virusuri si evitarea consumului de apa contaminata.
Construirea de fantani igienice. Fantana trebuie asezata in partea cea mai inalta a terenului, la aproximativ 25-30 m departare de closet (latrina) si groapa de gunoi. Fantana va fi ingradita cu gard, terenul din jurul fantanii, circa 3-4 m, va fi mai ridicat, cu o panta de scurgere pentru apele de ploaie, cimentuit sau batatorit cu lut pentru a nu da posibilitate de scurgere apelor murdare. Pentru adapatul animalelor se va amenaja, in afara tarcului, o troaca speciala, care va fi aprovizionata cu apa printr-un jgheab, fiind interzisa patrunderea animalelor in zona de 3 - 4 m (perimetrul de protectie) din jurul fantanii. Cu cat fantana este mai adanca, cu atat apa este mai buna. De aceea, cand sapam o fantana este bine sa nu ne oprim la primul strat de apa, ci sa mergem mai adanc de 4 m.
Peretii fantanii trebuie facuti dintr-un material bun, impermeabil pentru apele murdare; cele mai bune sunt tuburile de beton sau, in lipsa acestora, peretii vor fi ziditi cu piatra si mortar de ciment. Fantana va avea capac de lemn, acoperis si o galeata proprie.
Intretinerea igienica a fantanilor. Galeata nu se asaza niciodata pe pamant. Nu este voie sa se umble cu mainile murdare pe galeata cu care se ia apa din fantana si nici sa se bea apa cu gura, direct din galeata. Nu vom lasa vitele sa bea din galeata fantanii. Din cand in cand, la indicatia medicului, se face analiza apei, pentru a se vedea daca este potabila (buna de baut). In cazul in care rezultatele de laborator arata ca apa nu este potabila, se trece de indata la inlaturarea cauzelor care au produs infectarea apei, se face dezinfectia fantanii si, numai dupa ce medicul ne spune ca apa este curata, o putem folosi din nou.
Construirea si intretinerea igienica a closetelor (latrinelor) au un mare rol in apararea apei de contaminare. Closetul se construieste intr-un loc opus fantanii, in partea cea mai de jos a terenului, la circa 10-11 m de locuinta si 25-30 m de fantana. Closetul poate fi construit cu groapa simpla sau cu groapa din beton. Indiferent de tip, closetul trebuie sa aiba, in primul rand, o capacitate corespunzatoare: 1 m3 de persoana pe an. Closetul trebuie sa fie prevazut in mod obligatoriu cu o cabina de lemn sau zidarie, inalta de 1,75-2,20 m si lata de 1,20 m. Scaunul closetului trebuie sa aiba capac. Groapa closetului va comunica cu un horn de aerisire, bine inchis, care se va deschide deasupra acoperisului cabinei si va evacua gazele toxice si mirosul in afara cabinei. Golirea closetului se face de doua ori pe an si numai pe terenuri anume destinate. Cat mai des, mai ales vara, latrina trebuie dezinfectata cu o solutie de lapte de var 10-20%. Cativa litri din aceasta solutie se arunca in groapa, astfel ca sa acopere murdaria cu un strat alb, subtire. Scandura scaunului si dusumeaua se spala des cu lesie fierbinte, iar peretii cabinei se varuiesc cat mai frecvent.
b) impiedicarea contaminarii alimentelor cu microbi sau virusuri si evitarea consumului de alimente contaminate:
- pastrarea alimentelor perfect acoperite in locuri si vase curate, la adapost de muste si de rozatoare; in timpul verii, alimentele trebuie tinute numai la rece, dar nu direct pe gheata, deoarece gheata contine microbi si virusuri;
- evitarea contactului dintre alimentele fierte sau prajite (care au trecut prin caldura focului si nu mai au microbi) si alimentele crude care mai pot avea inca microbi (zarzavaturi si fructe nespalate);
- evitarea consumului de fructe sau legume nespalate, deoarece pe ele se gasesc numerosi germeni proveniti fie din praf, fie adusi de muste, fie de pe mainile murdare ale celor care le-au manipulat;
- nu vom manca si nu vom umbla cu alimentele avand mainile nespalate (spalarea pe maini cu apa si sapun de mai multe ori pe zi, mai ales dupa ce am fost la closet si inainte de masa, trebuie sa devina un obicei al fiecaruia, la orice varsta, fiind o dovada de civilizatie);
- consumarea laptelui numai fiert; ideea ca laptele nefiert este mai sanatos decat cel fiert este complet gresita, deoarece din laptele nefiert nu ne putem alege decat cu o boala contagioasa;
- carnea de porc trebuie bine fiarta, fripta sau prajita si nu vom consuma decat carnea care se vinde in comertul de stat, deoarece aceasta este controlata de organele veterinare;
- ouale de rata nu se consuma decat dupa 15 minute de fierbere.
e) Distrugerea mustelor, impiedicarea inmultirii lor prin masuri severe de igiena.
Pentru a trai si a se inmulti, mustele au nevoie de gunoaie, de resturi de alimente, de alimente descoperite. Deci, daca vom avea grija sa strangem si sa indepartam gunoaiele in mod igienic si nu vom lasa alimentele descoperite, mustele nu vor avea din ce sa traiasca, iar numarul lor va incepe sa scada.
Gunoaiele menajere trebuie pastrate in lazi inchise cu capac. Cand gunoaiele nu sunt acoperite bine, ele devin locul de inmultire a mustelor si rozatoarelor. Gunoiul - provenit de la grajduri, cocina porcilor si cotetul de pasari - va fi scos zilnic si dus obligatoriu numai la platforma de gunoi special amenajata, la distinta de peste 60 m de fantana.
Pentru distrugerea mustelor vom folosi solutii insecticide, hartie lipicioasa si rondele otravite.
FEBRA TIFOIDA (LINGOAREA)
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii de microbi.
Perioada de incubatie: 7-21 de zile.
Simptomele: inceput de obicei lent. Bolnavul se simte continuu obosit, pierde pofta de mancare, se plange de dureri de cap, dureri in corp. Temperatura creste treptat si ajunge in 45 zile la 39-40°. Uneori, bolnavilor le curge sange din nas, au dureri abdominale usoare, diaree alternind cu constipatie. Aceasta perioada dureaza 6-7 zile. In continuare, bolnavul are febra mare si o stare generala rea, numita stare tifica (obo-seala mare, somnolenta, apatie). Pe piele apar (mai ales pe abdomen) niste pete foarte putin reliefate, de culoare roz, putine la numar. Abdomenul este usor balonat, splina si ficatul sunt marite. Aceasta perioada dureaza in medie 10-14 zile, dupa care febra incepe sa scada treptat, revenind la normal cam intr-o saptamana. Reapare pofta de mancare si bolnavul intra in perioada de convalescenta, care este lunga.
Tratamentul: numai in spitalul de boli contagioase.
Imunitatea: durabila.
FEBRELE PARATIFOIDE
Izvorul de infectie: pentru febra paratifoida A, numai omul bolnav sau purtatorii de microbi; pentru celelalte febre paratifoide, izvorul de infectie il mai constituie si unele animale, ca soarecii si alte rozatoare, porcii, pasarile, vitele cornute.
Perioada de incubatie: 8-10 zile.
Simptomatologia este, in mare parte, asemanatoare cu cea a febrei tifoide, cu fenomene mai atenuate si evolutie mai scurta. Starea tifica este mai putin accentuata. Fenomenele digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree) sunt mai frecvente si mai pronuntate decat in febra tifoida.
DIZENTERIA
Izvorul de infectie: omul bolnav cat si purtatorii, care elimina microbii prin fecale.
Perioada de incubatie: 1-7 zile.
Simptomele: inceputul relativ brusc, cu febra, greturi, dureri abdominale si scaune diareice, uneori cu mucozitati sau sange. Curand, scaunele devin tot mai numeroase (10-20 si mai multe in 24 de ore). Emisiunea lor este imperioasa (bolnavul nu se poate tine), fiind insotita de crampe abdominale. Daca bolnavul este tratat de la inceput, boala cedeaza in 2-4 zile. Netratata, tratata tarziu sau tratata de bolnav din proprie initiativa, boala se vindeca greu si incomplet, de cele mai multe ori transformandu-se intr-o dizenterie cronica. Scaunele se raresc, starea generala se imbunatateste, febra cedeaza, dar bolnavul ramane cu perioade de usoara diaree. Dizenteria cronica duce cu timpul la slabirea organismului si anemii secundare, bolnavii ramanand contagiosi pentru cei din jur.
Tratamentul: numai in spital. Nici o diaree nu trebuie tratata fara a anunta medicul.
Imunitatea: de scurta durata si numai pentru un anumit tip de bacil dizenteric.
TOXIINFECTIILE ALIMENTARE
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii de microbi. Pentru unele salmonele, izvorul de infectie il reprezinta animalele (vaci, porci, soareci) si mai ales ouale de rata. In ceea ce priveste stafilococul, izvorul de infectie il constituie persoanele care avand un abces, furuncul sau alta infectie stafilococica la maini, nas sau in alt loc pe piele, manipuleaza alimente, pe care le infecteaza.
Perioada de incubatie: foarte scurta (cateva ore - o zi).
Simptomele: toxiinfectiile alimentare se manifesta sub forma de gastrite, gastroenterite sau enterocolite insotite de fenomene generale accentuate. Debutul este brusc, cu febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si alterarea starii generale, dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree. Boala evolueaza 2-4 zile, simptomele cedand treptat.
Tratamentul: in functie de forma de boala. In general, regim alimentar sever si administrarea de antibiotice, sub ingrijire medicala.
DIAREEA EPIDEMICA A NOU-NASCUTILOR
Izvorul de infectie: bolnavii si purtatorii care elimina microbii respectivi prin fecale, varsaturi, diaree, secretii.
Perioada de incubatie: 7-8 zile.
Simptomele: debut ca o simpla diaree de 1 -2 zile sau brusc, cu scaune frecvente emise in jet, varsaturi, pielea si mucoasele devin uscate, greutatea copilului scade brusc. In continuare apar fenomene de intoxicatie; se racesc mainile si picioarele, copilul respira greu. Boala dureaza in medie 7 zile si este grava.
Tratamentul: daca este facut de parinte, din proprie initiativa, poate sa atraga o grea raspundere. Cea mai buna formula este interventia medicala urgenta, de la primele semne de boala, inainte de aparitia fenomenelor toxice generale. Deoarece boala evolueaza repede (uneori in interval de cateva ore) spre agravare, se impune chemarea medicului imediat ce se observa o tulburare in starea de sanatate a sugarului. Prevenirea bolii este strans legata de o igiena riguroasa a nou-nascutilor, precum si de evitarea pe cat posibil a contactelor frecvente si apropiate cu persoane adulte.
POLIOMIELITA (PARALIZIA INFANTILA)
Izvorul de infectie: omul bolnav si purtatorii sanatosi de virus.
Perioada de incubatie: 7-14 zile.
Simptomele: tulburari digestive (diaree, greturi, varsaturi) sau tulburari de aspect gripal (catar nazal, dureri in gat), la care se adauga uneori dureri de cap, somnolenta sau insomnii, indispozitie. Febra, la inceput moderata, urca in zilele urmatoare la 38-39°, dupa care urmeaza o scadere a temperaturii, urmata de o noua ascensiune la 38-38,5°. O data cu aceasta apar paraliziile. Paraliziile pot ceda complet, partial sau raman definitive.
Tratamentul: nu se poate aplica decat in spitalul de boli contagioase.
Singura metoda certa de prevenire a poliomielitei este vaccinarea. In prezent se practica vaccinarea pe cale bucala, care a dat rezultate excelente in lupta Impotriva acestei boli, devenita tot mai rara.
VIROZELE COXSACKIE
Sub aceasta denumire se cuprinde un grup de boli virotice, cu variate manifestari clinice (termenul Coxsackie fiind dat dupa localitatea in care au fost prima oara identificate). Virusurile Coxsackie sunt foarte raspandite in natura. Se cunosc pana acum peste 24 de tipuri de virus capabile fiecare sa produca o boala acuta, contagioasa. Unele tipuri de virus Coxsackie produc o boala cu simptome asemanatoare gripei; alteori, viroza Coxsackie se manifesta cu semne similare poliomielitei (paralizii, pareze, de obicei cu evolutie mai usoara decat in poliomielita). Exista si meningite produse de virusurile Coxsackie. In general, virozele Coxsackie au o evolutie buna, spre vindecare.
HEPATITA EPIDEMICA
Izvorul de infectie: omul bolnav sau purtatorii de germeni.
Hepatita epidemica se transmite pe cale digestiva; In acelasi timp, insa, este foarte important de retinut ca hepatita epidemica se transmite si prin injectii facute de persoane incompetente, care nu stiu sa faca o sterilizare corecta a seringilor.
Perioada de incubatie: 20-30 de zile in hepatita transmisa pe cale digestiva si 60-180 de zile pentru hepatita transmisa prin inoculare (seringa etc).
Simptomele: debut lent, cu fenomene digestive, greturi, uneori varsaturi, constipatie, pierderea poftei de mancare, oboseala, indispozitie. Alteori se adauga dureri de cap, dureri articulare si musculare, care fac pe bolnavi sa se gandeasca ca au gripa sau reumatism. Curand, urina se inchide la culoare si fecalele se decoloreaza. Aceasta perioada, numita preicterica, dureaza aproximativ 1-2 saptamani in continuare apare icterul - coloratia galbena - care se instaleaza intai Ia albul ochilor si apoi cuprinde pielea. Perioada de icter dureaza in medie 14-21 de zile. Uneori, coloratia icterica nu apare deloc. Convalescenta este in general lunga, de saptamani si chiar luni de zile. Hepatita epidemica trebuie considerata ca o boala serioasa, care cere multa atentie in ingrijire, atat in spital, cat mai ales in convalescenta si inca mult dupa aceea. Disparitia icterului nu inseamna vindecarea totala a bolnavului. Ficatul bolnavilor ramane inca suferind, neputand sa-si indeplineasca in mod normal functiile cei revin.
Tratamentul: numai in spital. Dupa iesirea din spital, fostul bolnav trebuie sa respecte cateva luni (uneori mai mult) un regim alimentar strict si mai ales sa evite eforturile fizice. Neglijarea recomandarilor medicale risca sa duca la o suferinta cronica si ireversibila a ficatului (hepatita cronica, ciroza ficatului).
Imunitatea: deoarece exista mai multe tipuri de virusuri, un om se poate imbolnavi de mai multe ori in viata de hepatita epidemica. De aceea este importanta respectarea masurilor pentru prevenirea transmiterii hepatitei epidemice, pe cale digestiva sau prin inoculare.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Categorii de anticorpi
Categorii de anticorpi Categorii de anticorpi O alta categorie de anticorpi caracterizati prin tendinta extrem de marcata de a se fixa pe membrana mastocitelor si leucocitelor bazofile o constituie anticorpii ce se gasesc in serul indivizilor atopiei, asa-numi-tele reagine sau anticorpi cutisensibilizanti. In mod cla
 
• Activarea complementului
Activarea complementului Activarea complementului Activarea complementului (C) de catre complexele antigen-anticorp este o proprietate pe care o au numai anticorpii din clasele IgG si IgM. Anticorpii IgM sunt mult mai activi in aceasta privinta decat anticorpii IgG, iar anticorpii din diferitele subclase de IgG manifes
 
• Studiul clinic al bolilor infectioase
Studiul clinic al bolilor infectioase In studiul clinic al bolilor infectioase, ne ocupam  cu manifestarile clinice sau simptomatologia acestora, bazati pe o aprofundata cunoastere a etiologiei, patogeniei, anatomiei si fiziologiei patologice ale fiecarei boli, cu recunoasterea variatelor forme clinice, rezultate din infectie,
 
• Tuberculoza masuri de profilaxie
 Izvoarele de infectie sunt oamenii bolnavi, precum si animalele bolnave de tuberculoza. Rezulta ca tratamentul bolnavilor este un prim mijloc foarte eficace pentru a face sa scada bombardamentul de microbi asupra celor sanatosi. Sa zabovim putin asupra acestui aspect. Bolnavii de tuberculoza
 
• Tuberculoza pentru fostii bolnavi
 Fostii bolnavi de tuberculoza vindecati raman totusi o categorie cu risc marit de a se reimbolnavi, proportia de imbolnaviri printre acestia fiind de 20 de ori mai mare decat la totalul populatiei. O prima masura de protectie ramane tratamentul prelungit al bolii. Insistam din nou asupra faptu
 
Vezi toate stirile din categoria Boli Infectioase

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara