
Pneumonia prin hipersensibilizare (alveolita extrinseca alergica)
Este unul din exemplele de alergie de tip III si inglobeaza un grup de pneumopatii interstitiale granulomatoase care apar la bolnavii sensibilizati in urma inhalarii repetate a unor antigeni prezenti in prafuri organice (de origine fungica, animala, aviara, bacteriana etc.), efectul fiind analog cu cel al proteinelor serice heterologe. in functie de rezervorul de antigeni, au fost descrise un numar mare de boli.
Intrucat aspectul clinico-radiologic al acestor entitati este asemanator, vom descrie plamanul fermierului si cel al crescatorilor si amatorilor de pasari.
Plamanul fermierului este datorat inhalarii prafului de fin mucegait care determina o reactie alveolara. Este o boala profesionala, care se intalneste in special in regiunile cu veri umede si reci. Dupa o perioada de expunere, care variaza intre 6—10 saptamani, acuzele initiale apar la 6—10 ore de la inhalarea antigenului, manifestate prin astenie, cefalee, mialgii, febra, transpiratii, dispnee inspiratorie intensa si progresiva, tuse de obicei fara expectoratie, dar uneori insotita de spute mucohemoptoice si dureri retrosternale. in cazurile grave apare cianoza si tahicardia. Obiectiv se constata raluri crepitante fine, fara alte semne de condensare. Fenomenele se reduc in cateva zile.
Uneori episodul acut trece neobservat, boala fiind o descoperire radiologica (daca contactul cu alerge- nul se face pe o perioada lunga de timp, dar in concentratie mica). Radiologie imaginea este in functie de durata si severitatea bolii. in cazurile acute se constata o reticuloza cu opacitati fine, diseminate, in special la baza. Uneori se pot observa infiltrate mari. in formele subacute se deceleaza opacitati nodulare bilaterale, persistente. in forma cronica, aspectul este de fibroza pulmonara (fibroza interstitiala, reticulara si emfizem). Functional se evidentiaza o disfunctie restrictiva, cu scaderea elasticitatii pulmonare, asociata cu tulburari ale difuziunii gazelor. Uneori se constata hipoxemie prin alterarea raportului ventilatie/perfuzie, ca urmare a diseminarii inegale a granuloamelor interstitiale. Testele serologice la M. faeni evidentiaza prezenta anticorpilor precipitanti. Testul de fixare a complementului si latex sunt de asemenea pozitive. Testele cutanate sunt inconstante dar in cazurile pozitive apare o reactie semitardiva.
.