Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


definirea notiunilor de imunitate, hiperalergie, alergie, anafilaxie si diateza

 
definirea notiunilor de imunitate, hiperalergie, alergie, anafilaxie si diateza

Un caracter fundamental al fiintelor vii consta in prezenta in eco­nomia organismului lor a unor structuri si functii care, minimalizind sau anihilind actiunea diversilor factori nocivi din mediul exterior, con­fera organismului respectiv un grad de autonomie, de independenta fata de lumea inconjuratoare, independenta care este cu atat mai mare, cu cat organismul in cauza este mai evoluat pe scara vietuitoarelor. 

Aceasta stare, cu caracter protector fata de substantele straine agre­soare si care introduse in organism nu produc reactii evidente clinic, poarta numele de imunitate. Termenul a apartinut initial domeniului juridic, din perioada tarzie romana, immunis insemnand neafectat de obligatii militare. 

In mare masura imunitatea este determinata genetic, aceasta insemnand mostenirea unor facilitati protective aparute si perfectionate in interactiunea diverselor generatii succesive de vietuitoare si mediul am­biant, caractere care se transmit urmasilor. Fenomenele de imunitate se dezvolta insa si in fiecare organism, la contactul cu substantele agre­soare din mediul ambiant (imunitate naturala, imunitate capatata). 

Agentii agresori sunt multiplii; in perioada lui Pasteur si dupa el, au fost cercetati in special cei microbieni si imunitatea parea ca este o functie legata strans de acestia (imunitate restrinsa). Treptat s-au defi­nit noi grupe de agresori: virusi, protozoare, helminti, pulberi si gaze rezultate din procesele tehnologice, droguri, substante continute in unele alimente, otravuri sau produse vegetale si animale etc.

Structurile care intervin cu rol decisiv in imunitate sunt: tegumen­tele si mucoasele, sangele, populatiile de celule ce pot fagocita, sistemul limfatic, proteinele serice si din alte umori ale organismului. Aceste structuri actioneaza uneori nespecific, in sensul ca pot distruge mai multe tipuri de agenti agresori (imunitate nespecifica, imunitate naturala); alteori, sub actiunea agentului agresor (denumit alergen) ele se modifica structural si functional si devin eficiente in a desfiinta numai agentul agresor respectiv (imunitate specifica). In cursul vietii, structurile care conditioneaza imunitatea se pot modifica specific, ca sa poata anihila un numar mare de agresori. Aceste modificari se pastreaza uneori pe toata durata vietii (memorie imunologica). Modificarile induse de agre­sori in sistemul imunologic sunt uneori violente, cu rasunet mare in eco­nomia organismului, si ele sunt raspunzatoare in parte  de ceeea ce se numeste in clinica boala. Agenti agresori diversi, actionand combinat sau succesiv, pot modula divers, cu caracter temporar sau permanent, starea morfofunctionala a structurilor antrenate in imunitate, avand drept rezultat blocari de diverse intensitati in mecanismele imune, abe­ratii sau alteori facilitarea acestora. 

In unele cazuri  rare  prezenta agentului agresor (alergen) in­duce modificari care nu mai seamana cu cele obisnuit intilnite in imu­nitate. Deosebirea tine de intensitatea, de calitatea si de modul lor de inlantuire. Cauza acestor schimbari de reactivitate imunologica este di­versa: modificari anterioare ale reactiilor imunologice, asa cum s-a ara­tat mai sus, natura agresorului (alergenului), o anomalie mostenita a structurilor organismului, care duc la modificarea fenomenelor cu rol in imunitate. Consecinta pentru organism este de cele mai multe ori o tulburare in structura si functionalitatea acestora, aspecte care caracteri­zeaza o stare de fond a organismului de a facilita anume reactii anor­male (diateze) si care de aceasta data nu mai au efectul favorabil de a induce in final protectia contra agentului agresor. 

Reactiile imunologice de aparare a integritatii organismului agresionat sunt numite reactii de protectie; acestea sunt opuse fiziopatologic (si semantic) reactiilor aberante descrise mai sus si care au luat numele de reactii hiperergice de hipersensibilizare sau anafilactice (contrare filaxiei sau contra protectiei; Richet, Portier, 1902). Unii folosesc termenul de anafilaxie numai pentru a defini un tip special de hiperergie (cea de tip I). Termenul de alergie (reactie schimbata) este intrebuintat in diverse sensuri: Von Pirquet considera alergie orice modificare in sistemul imun, fie ea daunatoare sau proiectiva; altii considera alergia sinonima cu reactia de hipersensibilizare. Unele din bolile intilnite in clinica sunt rezultante ale unor astfel de reactii. 

In interactiunea organismului cu diversi agresori externi, de foarte multe ori cele doua tipuri de reactii: imune (de aparare) si de hiper­sensibilizare se intrica, marind si diversificand raspunsul organismului; de aici aspectele clinice (de boala) diverse, de multe ori cu rezultat franc advers in ceea ce priveste evolutia ulterioara a organismului respectiv. 

Sistemele imunitare sunt obisnuite, din viata embrionara sau din primele etape ale vietii extrauterine a organismului careia ii apartin, sa recunoasca structurile propriului organism si sa nu reactioneze impo­triva lor, asa cum s-a aratat mai sus ca se intampla cu agentii exteriori (recunoasterea self-ului de not-self). Uneori acest echilibru subtil (tole­ranta imuna) se strica; sistemele imunitare reactioneaza cu diverse structuri proprii ale organismului, in special prin mecanisme de tip hiper- ergice, perturband — uneori grav — functionalitatea organismului si inducand starea de boala (boli autoimune). 

Stricarea tolerantei imune

este divers si complex interpretata, aceste interpretari fiind inca de domeniul ipotezelor; se incrimineaza aberatii genetice mostenite ale sistemelor imunitare, sau capatate in cursul vie­tii; alteori un mod anormal de catabolizare a unor structuri ale or­ganismului cu eliberare de substante anormale, ce ar incinta un sistem imunitar normal, la reactii hiperergice. Cele doua modalitati pot coexista. Aceste modificari pot fi insa induse si de un agent exterior agresor, care subtil, sa modifice felul de reactie imunitara si /sau   unele structuri ale organismului, in felul acesta inducand reactii de di­verse tipuri (hiperergice sau proiective). In aceste cazuri eticheta de boala autoimuna trebuie interpretata nuantat; numai aparent este vorba de autoagresiune; primum movens este un agent agresor exterior, de multe ori necunoscut, iar eticheta de boala autoimuna este una de nece­sitate momentana, determinata de cunostintele noastre insuficiente in acel moment. 

In reactiile hiperergice, care sunt de o mare diversitate, intervin unii factori care sunt prezenti si in imunitatea proiectiva: anticorpi, limfocite, leucocite, macrofage. Reactiile la care iau parte anticorpii sunt numite, pentru ca se produc mai mult sau mai putin rapid, reactii hiper­ergice, cu anticorpi sau imediate. Cele la care participa limfocitele se produc mai lent; ele au fost numite de tip intarziat. Astfel, in totali­tate au fost descrise 5 tipuri de hiperergie: tipul I sau anafilactic, ti­pul II sau citotoxic; tipul III sau prin complexe imune; tipul IV sau intarziat si tipul V stimulator (modulator). In sistematizarea reactiilor hiperergice, un rol important l-au avut profesorii Gell si Coombs.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Angioedemul ereditar
Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar Angioedemul ereditar se contureaza ca o entitate aparte, de aseme­nea cu etiologie necunoscuta. Prognosticul este in general bun in urticaria acuta, relativ benign in urticaria cronica (cu evolutie capricioasa, dar este posibila si vinde­carea spontana), rezervat pr
 
• Alergia acuta digestiva
Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva Alergia acuta digestiva pune probleme medico-chirurgicale, cele mai frecvente cazuri fiind prezentate de chirurgi si experimentatori: apendi­cite acute, colecistite acute, peritonita alergica (Schwartz-Young), infarcte colice (fenomen tip Schwartzman-Sanarelli sau si
 
• Angeitele pulmonare alergice
Angeitele pulmonare alergice Angeitele pulmonare alergice Sindromul Goodpasture - este manifestarea pulmonara a unei reactii alergice de tip II citotoxica, in care anticorpii circulanti sunt fixati pe membrana bazala alveolara. Ei reactioneaza si cu antigenii membranei bazale glomerulare, determinind o afectare concomitent
 
• Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare
Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticarea si tratamentul pneumoniei prin hipersensibilizare Diagnosticul intregului grup de afectiuni se stabileste pe baza anamnezei, datelor clinice, radiologice, functionale, serologice si bioptice. Diagnosticul formei acute este usor daca medicul se gindeste la ea fiind mult mai difici
 
• Formele pneumoniei prin hipersenibilizare
Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Formele pneumoniei prin hipersenibilizare Clinic se cunosc: 1. forma acuta (vezi descrierea de la pneumonia fermierului si crescatorului de pasari) care se vindeca spontan dupa scoa­terea bolnavului din mediu; 2. forma subacuta (stare subfebrila, dispnee moderata, tuse fara expectoratie, in
 
Vezi toate stirile din categoria Bolile alergice

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara