Dupa ce bolnavul s-a desgalbenit (in medie dupa o luna), el nu trebuie sa se considere complet vindecat. Dupa vindecarea aparenta, cel putin inca 6 luni, anumite leziuni mai persista in ficat, desi bolnavul se poate simti bine si toate semnele clinice ale hepatitei epidemice au disparut. Decolorarea ochilor si a urinii, recolorarea scaunului, revenirea ficatului la dimensiuni normale, starea de bine si pofta de mancare normala sunt simptome foarte imbucuratoare, dar atentia trebuie sa ramana inca treaza, supravegherea medicala periodica fiind necesara inca un an sau doi dupa insanatosirea aparenta.
Cauza principala a evolutiei hepatitei epidemice spre hepatita cronica o constituie abaterile bolnavului de la regimul de viata prescris de medic. Bauturile alcoolice, abuzul de grasimi si eforturile fizice si intelectuale agraveaza leziunile lasate in ficat de hepatita epidemica. Agravarea se produce incet si progresiv, fara ca bolnavul sa-si dea seama de ea decat atunci cand apar semnele clinice ale hepatitei cronice. De aceea, dupa iesirea din spital, urmeaza perioada in care se consolideaza vindecarea printr-o serie de masuri dietetice si generale. Alimentatia este foarte importanta din acest punct de vedere. Recolorarea scaunului este momentul in care o mica cantitate de unt proaspat sau untdelemn (circa 30 grame) incepe sa fie permisa. Untul va fi adaugat proaspat la alimentele pregatite (pe cartofi fierti, la macaroane, in supa de zarzavat etc). Untura, slanina si seul raman interzise. Treptat, cantitatea de grasime se poate mari pana la 60-70 grame in total. Aceasta cantitate este cuprinsa de exemplu in urmatoarele alimente (total): lapte, 500 grame; unt 20-25 grame (o lingura); untdelemn 30 grame (2-3 linguri). Celelalte alimente permise sunt: carnea slaba de vaca, de pasare, peste alb (de rau), telemeaua bine desarata, un ou pe zi, cartofii, morcovii, pastele fainoase, painea (se va prefera cea intermediara, care se va consuma prajita), zarzavaturile, fructele, zaharul. In afara de aceste alimente, convalescentii de hepatita epidemica trebuie sa manance zilnic circa 400 grame de branza de vaci proaspata. De asemenea este bine sa ia dupa fiecare masa principala cate o lingurita plina de drojdie de bere, aliment accesibil si foarte bogat in substante protectoare ale ficatului. Alcoolul ramane interzis cel putin un an. Pe urma, daca evolutia este buna, se permite bolnavului cate un pahar de bere sau de vin taiat cu sifon (apa), la masa de pranz. Conservele de carne, mezelurile, carnatii, alimentele prajite in grasime trebuie evitate mult timp. Chiar si persoanele sanatoase au numai de castigat daca renunta la aceste alimente.
Convalescentii de hepatita epidemica trebuie sa se odihneasca 14-16 ore la pat (cel putin 8 ore de somn noaptea si 2-3 ore de repaus dupa fiecare masa principala). Repausul la pat pune ficatul in conditii optime de refacere, favorizand astfel vindecarea completa a leziunilor lasate de hepatita epidemica. In restul timpului se permit plimbari nu prea lungi si ocupatii placute.
Dupa disparitia icterului, controlul medical trebuie facut lunar timp de 3-4 luni. Dupa acest interval se permite practicarea unui sport usor fara eforturi prelungite (tenis de masa, patinaj), sportul avand un efect favorabil asupra sistemului nervos si metabolismului. Eforturile fizice mai raman insa interzise timp de inca 3-4 luni si, uneori, daca medicul crede necesar, chiar mai mult.