Poate fi nivelul colesterolului sangvin determinat genetic
Foarte putine persoane sufera de tulburari genetice ale nivelului colesterolului. in cele mai multe cazuri, acesta depinde de factori alimentari. in functie de ceea ce mananca oamenii, valoarea colesterolului sangvin poate sa creasca sau sa scada substantial in decurs de cateva saptamani.
In ce fii produce excesul de colesterol atacul de cord? Prin astuparea progresiva a arterelor vitale care hranesc inima, proces numit ateroscleroza. Majoritatea infarctelor sunt legate de existenta placilor ateroma- toase - un fel de rugina arteriala, formata in principal din colesterol si grasime. Aceste placi seamana cu peticele aplicate pe camerele rotilor automobilelor. Ele sunt o expresie a raspunsului organismului fata de zonele lezate ale peretilor arteriali. Ca reactie la persistenta acestei iritatii timp de ani de zile, placa se mareste, in efortul de a proteja zona respectiva. Aceasta se face insa cu pretul strangu¬larii fluxului sangvin si poate, in cele din urma, sa obstrueze complet artera. Atunci cand nivelul colesterolului sangvin este sub 160 mg% (4,1 mmol/1), leziunea arteriala primara se vindeca de obicei repede, iar cicatricele sunt mici.
Dar, cand nivelul colesterolului depaseste 200 mg% (5,1 mmol/1), LDL - colesterolul incepe sa se ataseze cu mai mare usurinta si sa se infiltreze in peretii arteriali, determinand ingrosarea si rigidizarea lor, ingustarea lumenului si formarea placilor ateromatoase. Studii populationale de mare anvergura au dovedit faptul ca nivelul colesterolului sangvin constituie cel mai sigur factor predictiv al obstructiei arteriale prin formarea de placi ateromatoase. Cercetarile efectuate pe grupuri de emigranti au confirmat faptul ca aceasta nu este o boala genetica, ci una care tine de modul de viata. Persoanele care au parasit cultura lor de bastina, cu obiceiurile ei alimentare simple, stabilindu-se intr-o cultura de tip occidental Si adoptand excesele alimentare ale acesteia, au descoperit ca nivelul sangvin al colesterolului lor a crescut spectaculos si nu peste mult timp incep sa se imbolnaveasca de aceleasi boli arteriale ca occidentalii.
Bine, dar organismul are nevoie de colesterol, nu-i asa?
Asa este, insa aceasta nu inseamna ca trebuie neaparat sa insumam colesterol. Ficatul fabrica intreaga cantitate de colesterol care organismul are nevoie. Majoritatea persoanelor consuma insa in plus cca 400-500 mg de colesterol pe zi. Si tocmai acest exces de colesterol este cel care produce necazuri.