De ce dieta?
Sa luam fibrele, spre exemplu. O felie de paine alba contine un sfert de gram de fibre, in timp ce o felie de paine integrala contine 2 g, iar unele tipuri de paine, obtinute din mai multe cereale, contin pana la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie. Aceasta inseamna ca ar trebui sa mancam opt sau chiar mai multe felii de paine alba pentru a obtine aceeasi cantitate de fibre care se gaseste intr-o singura felie de paine integrala.
Ce se poate spune despre faina si painea imbogatite ?
In cursul macinarii graului sunt inlaturate, in mare masura, cel putin douazeci si patru de elemente minerale si vitamine cunoscute. La inceputul secolului, cand au inceput sa apara boli cauzate de icientele nutritionale (dintre care multe erau rezultatul direct al macinarii comerciale), industria alimentara a inceput sa aplice un Ingram de imbogatire a fainii albe. Acest program prevedea integrarea a patru elemente nutritive pierdute prin macinare: tiamina (vit.B1), riboflavina (vit.B2), niacina (vit.B3) si fierul. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, nu s-a facut si nu se face ifeaiic in legatura cu celelalte substante nutritive care se pierd.
Ce varietate de paine este cea mai sanatoasa?
O paine cu adevarat sanatoasa este orice paine obtinuta din faina integrala, deci care contine, pe langa endosperma, si tarata, si embrionul bobului de grau. Aceasta paine are o valoare nutritiva dubla, tripla si uneori chiar cvadrupla fata de painea alba obisnuita. Combinata cu fructe proaspete, cereale, zarzavaturi, legume, cartofi si fasole, painea contribuie la realizarea unor pranzuri interesante, gustoase si hranitoare si ajuta la mentinerea unui bun tonus energetic pe parcursul unor perioade lungi de timp. Atunci cand aveti de ales, nu va lasati impresionati de varietatile de paine alba si pufoasa (cum este, de exemplu, painea turceasca), ci cautati mai degraba painea integrala 100%. Ideal ar fi ca graul sa fie macinat cu o moara de piatra. Varietatile de paine obtinute din cereale incoltite sunt, de asemenea, foarte bune, in special daca nu se adauga prea multa faina alba. Este si mai bine daca puteti gasi o brutarie de unde sa va puteti procura paine la comanda sau daca va puteti pregati singuri paine integrala de casa.
De ce sunt insectele atat de atrase de faina integrala?
Fainurile integrale au un continut foarte echilibrat si sanatos de amidon, proteine, grasimi naturale si fibre, pe deasupra fiind si foarte bogate in vitamine si elemente minerale. Insectele stiu lucrul acesta. Faina alba, pe de alta parte, este un asa minus nutritional, incat aceste vietati nici macar nu se ating de ea. Fainurile integrale se pastreaza cel mai bine la frigider sau la congelator. Ideal ar fi sa cumparati cerealele ca atare si sa le macinati cu putin inainte de a fi folosite.
Este adevarat ca painea - chiar si painea integrala - ingrasa?
Nu painea, ci ceea ce punem pe paine ingrasa. O felie de paine integrala are numai 70 de calorii - exact cat un mar. insa, daca deasupra acestei felii se pune un strat substantial de margarina sau de unt (fie acesta si unt de arahide), cu gem sau dulceata, se obtine un produs a carui valoare calorica depaseste cu usurinta 450 de calorii. Asadar, nu materia prima, ci ceea ce i se adauga transforma de altfel sanatoasa si hranitoarea felie de paine, saraca in calorii, intr-un dezastru caloric. Painea a constituit dintotdeauna coloana vertebrala a alimentatiei omenesti. Reasezarea painii adevarate pe locul ce i se cuvine inseamna un pas mare catre o sanatate mai buna. Speram ca, de acum inainte, cand veti cumpara paine, veti alege paine adevarata. De ce cheltuiti bani pentru ceea ce nu este paine? De ce va dati castigul muncii pentru ceva care nu satura?
Spulberand mitul. Intrebati pe orice baiat de paisprezece ani daca ar prefera sa creasca mare mai repede sau sa traiasca mai mult si foarte probabil ca ar alege prima alternativa. Bine, dar are vreo relevanta aceasta intrebare? Are, pentru ca in anii ’30 studiile efectuate pe animale de laborator au inceput sa furnizeze dovezi ca regimurile alimentare hiperproteice accelereaza viteza cresterii si maturarii, insa reduc durata vietii.
Probabil ca lucrurile stau astfel doar in cazul animalelor. Insa toata lumea stie ca oamenii au nevoie de foarte multe proteine! In 1880, un om de stiinta german - dr. Liebig - a stabilit ca muschii sunt formati din proteine. Dr. Karl Vot, observand minerii din München, a calculat ca acesti barbati puternici, musculosi, consumau injur de 120 g de proteine pe zi. De aici, el a tras concluzia ca aceasta era cantitatea ideala de proteine ce trebuie consumata. De atunci incoace, preocuparea pentru acoperirea necesarului proteic s-a transformat intr-o adevarata obsesie, un mit care persista pana in zilele noastre.
Un mit? Vreti sa spuneti ca nu avem nevoie de proteine?
Studiile stiintifice moderne arata ca adultii sanatosi au nevoie, de fapt, de numai 20-30 g de proteine/zi. Organismul uman isi procura si recicleaza cu mare eficienta proteinele proprii. Singurele pierderi proteice pe care organismul trebuie sa le inlocuiasca sunt acelea pe care nu le poate recupera, cum ar fi parul, unghiile si pielea.
Prin urmare, avem nevoie de numai 20-30 g de proteine pe zi?
Amintiti-va ca Academia Nationala de Stiinte a S.U.A. (precum si forurile similare de la noi din tara) stabileste ratia zilnica recomandata pentru vitamine, minerale si celelalte substante nutritive, determinand cantitatea de care organismul are nevoie intr-o zi, apoi dubland aceasta cantitate. Astfel, ratia zilnica recomandata pentru proteine a fost stabilita la o valoare de 0,8 g/kg de greutate corporala. Aceasta inseamna 56 g proteine/zi pentru un barbat de 70 kg si 44 g pentru o femeie de 55 kg. Insa, cu toate ca aceste cantitati sunt mai mult decat suficiente, omul obisnuit continua sa consume intre 100 si 120 g de proteine in fiecare zi.
Ce probleme pot lua nastere din acest motiv?
Cea mai mare parte a proteinelor consumate de omul obisnuit provine din surse animale si este insotita de cantitati excesive de colesterol si grasimi saturate. Dat fiind faptul ca grasimea este bine ascunsa, multi oameni nu-si dau seama ca, in alimentele de origine animala (carnea, produsele lactate etc.), intre 50 si 85% din calorii sunt reprezentate de calorii provenite din grasimi. Este binecunoscut efectul de favorizare a procesului de ateroscleroza pe care excesul de colesterol si grasimi In special grasimi saturate - il are si care duce la ingustarea, rigidizarea si formarea placilor ateroniatoasc la nivelul arterelor care transporta oxigenul atat de important pentru toate organele. Acest proces GRABESTE IMBATRANIREA si SCURTEAZA VIATA.
Din 1850 pana in 1990, varsta medie de atingere a maturitatii sexuale la adolescente a scazut de la 17,5 ani la 11,9 ani. O dieta excesiv de bogata in proteine nu duce la cresterea rezistentei fizice. In zilele noastre, atletii consuma in exces glucide complexe, mai degraba decat proteine. Excesul proteic impovareaza munca rinichilor. Nu este de mirare ca in zilele noastre bolile renale se afla in plina crestine. Dietele hiperproteice se asociaza cu osteoporoza. Descotosirea de excesul proteic la nivel renal necesita calciu, ia o buna parte din acesta provine direct din depozitele osoase