Care este cel mai bun exercitiu fizic?
Exercitiul cel mai bun si cel mai sigur este mersul pe jos. Inotul se afla foarte aproape de acesta, pe locul doi. Persoanele antrenate pot opta, desigur, pentru exercitii mai solicitante. Incepeti treptat cu ceea ce sunteti in stare sa faceti. Nu este chiar atat de important cat de repede mergeti. Ceea ce conteaza este distanta totala parcursa si durata activitatii. Unii trebuie sa inceapa cu numai cinci minute o data, de cateva ori pe zi. Cel care merge pe jos timp de cinci minute, carand cu sine 25 kg de exces ponderal, va arde mai multe calorii decat o alta persoana care transporta pe aceeasi distanta o povara de numai 10 kg de exces ponderal.
Daca vreti sa slabiti, trebuie sa va intrati in forma. Porniti cu dreptul inainte si continuati sa va feriti de obezitate, mergand pe jos o viata intreaga.
Despre cum se construiesc bombele calorice
Deseori, se intampla sa luam alimente sanatoase, hranitoare, si sa le transformam in bombe calorice. Este simplu. Este insidios. Si o facem fara sa ne mai gandim. Luati, de exemplu, un mar. Contine vitamine, minerale, fibre si numai 75 de calorii. Daca am manca mereu merele asa cum le culegem din pom, n-am avea nici o problema. Dar noua ne place sa le presaram cu zahar si scortisoara si sa le fierbem inabusit, dubland numarul de calorii. Sau sa le stoarcem sucul, inlaturand fibrele si concentrand caloriile. Si mai populara a devenit placinta cu mere - inca o asemanare cu americanii, pentru care placinta cu mere se afla la loc de cinste, alaturi de mama, steagul national si baschet. Cu toate ca este un dezastru nutritional - o felie contine 600 de calorii... As putea manca o multime de mere in locul unei felii... Vedeti, aici este problema. Ar trebui sa mancati opt mere pentru a obtine acelasi numar de calorii. Bineinteles ca nu veti putea manca opt mere o data. Dupa doua-trei, cei mai multi simtim ca este de ajuns. Sau haideti sa luam cartoful. Acesta este un aliment extrem de hranitor. Vreti sa stiti cat de valoros este? Ei bine, in urma cu cativa ani, un om de stiinta a facut un experiment. Timp de un an de zile, nu a mancat nimic altceva decat cartofi. In mod surprinzator, la sfarsitul experimentului era perfect sanatos si plin de energie. Ganditi-va insa la modul in care mancam astazi cartofii. Un cartof mare, de 225 g, contine singur cca 140 de calorii. Dar cine foloseste cartofii ca atare?
Si acesta este numai varful aisbergului. Salatele verzi sunt stropite cu generozitate cu dresuri uleioase. Majoritatea fructelor sunt transformate in sucuri sau placinte ori sfarsesc prin a fi conservate in sirop concentrat, sub forma de compot. Chiar si atunci cand gatim zarzavaturile, le adaugam unt sau diverse sosuri, care le dubleaza si chiar tripleaza numarul de calorii.
Bine, si care ar fi solutia?
Incepeti prin a consuma mai multe alimente naturale, gatite cat mai simplu. Printre acestea, pot fi incluse produsele pe baza de cereale, cum ar fi painea integrala, cerealele integrale fierte, preparatele din orez si paste. Tot aici pot fi incluse si zarzavaturile proaspete, de orice fel. Alte alternative excelente sunt toate varietatile de cartofi, precum si legumele, in special fasolea, soia, mazarea si lintea. Rasfatati-va cu fructe. Ori de cate ori aveti posibilitatea, consumati fructe proaspete, intregi, fara sa le adaugati zahar. Mancand o portocala curatata de coaja, in loc sa-i beti numai sucul, veti obtine mai multe elemente nutritive si mai multe fibre si in acelasi timp va veti incarca organismul cu mai putine calorii.
In starea lor naturala, alimentele sunt bogate in fibre si sarace in calorii. Renuntand la aceste bombe calorice, cel putin in cea mai mare parte a timpului, va veti putea permite sa consumati o cantitate mai mare de hrana, sa va simtiti mai satui si totusi sa continuati si scadeti in greutate.
In definitiv, apetitul si gusturile nu sunt innascute, ele sunt invatate si cultivate. Asa ca pot fi schimbate. Cheia succesului este si aici inlocuirea obiceiului rau cu unul bun si repetarea acestuia din urma din nou si din nou, cu persistenta si hotarare. Va dorim succes. Controversa greutatii optime.
Nu sunt obez, obisnuia sa spuna un mare comic. Pur si simplu sunt prea scund pentru greutatea mea. Realitatea este insa ca, fie ca sunt scunzi sau inalti, foarte putini oameni sunt multumiti cu greutatea pe care o au.
Cum pot afla daca greutatea mea se incadreaza in limite normale?
Greutatea corporala este o caracteristica foarte individuala, insa exista anumite criterii pe baza carora se poate stabili cu destula precizie greutatea ideala pe care ar trebui s-o aiba cineva. Prin definitie, a fi obez inseamna a depasi cu 20% greutatea ideala. Astfel, o persoana cu o greutate ideala de 70 kg va fi obeza din momentul in care atinge sau depaseste 84 kg. Pe de alta parte, a fi supraponderal inseamna a-ti depasi greutatea ideala cu 10-19%. Persoana noastra ipotetica, cu o greutate ideala de 70 kg, va fi supraponderala la o greutate de 77-83 kg.
O alta modalitate simpla de apreciere a incadrarii in limitele greutatii ideale sau in obezitate este calcularea indicelui de masa corporala (IMC), dupa formula: IMC = G.A./I2, unde G.A. = greutatea actuala in kg, iar I2 = patratul inaltimii in metri. Valorile normale ale IMC pentru femei sunt de maximum 24-25, iar pentru barbati, de maximum 25-27. Valori mai mari decat acestea, dar mai mici de 30 denota prezenta unui exces ponderal compatibil cu supraponderalitatea, iar valori mai mari de 30 semnifica existenta obezitatii france.