Efectul glutamatului asupra creierului
Glutamatul este unul dintre cei mai importanti receptori si neurotransmitatori din corp si din creier, fiind responsabil, alaturi de altii, de buna functionare a sistemului nervos. Deoarece este o substanta care se gaseste in mod natural in hrana vegetala, glutamatul a fost unul din argumentele folosite de „cercetatorii” marilor companii alimentare pentru a sustine ca folosirea glutamatului artificial in mancare nu face decat sa mearga pe linia naturii. Dar cercetarile au aratat ca supraexcitarea acestor receptori ai glutamatului din corpul nostru produce un dezechilibru in intregul corp.
Practic, glutamatul este o substanta care, adaugata in alimente, ne poate face sa mancam mai mult, cu pofta si la intervale mai scurte de timp o mancare cu slabe capacitati nutritive si, obiectiv, mai putin gustoasa. S-a ajuns astfel in situatia paradoxala – asa cum s-a observat de multe ori in ultimii ani – de a avea o populatie care mananca mult dar este malnutrita, tocmai pentru ca din mancare lipsesc acei nutrienti fundamentali pentru buna functionare si intretinere a corpului nostru.
Glutamatul de monosodiu activeaza prin supraexcitare toți receptorii si neurotransmitatorii cunoscuti. Magneziul si zincul sunt substantele care inchid sistemul si blocheaza canalul deschis de calciu pentru toxine nedorite. Dar hrana servita de fast-food-uri este extrem de saraca tocmai in substante ca zinc si magneziu. Astfel, canalul neuronal nu se inchide, permitand excitotoxinelor sa distruga creierul. Efectul e somnolenta si letargia, la care se adauga o stare generala de neputinta.