FRUCTELE DE PADURE
SUNT BOGATE IN VITAMINE SI ANTIOXIDANTI
Cand cercetatorii au intocmit o lista cu fructele cele mai proaspete, bogate in antioxidanti, afinele si murele s-au impus pe primele doua pozitii. Pe locul 4 figureaza capsunile.
CE CONTIN?
Fructele de padure contin putine calorii, fiind insa bogate in fibra. De asemenea, toate abunda in substante fitochimice antioxidante si in vitamine. Multe dintre ele sunt surse bogate de vitamina C. Capsunile contin chiar mai multa vitamina C decat portocalele.
RECOMANDARE
Majoritatea fructelor de padure se altereaza foarte repede. Zmeura si murele se pot pastra o zi, poate 2, dupa cumparare, capsunile, 2- 3 zile, iar afinele pana la 5 zile.
CE ESTE INDICAT?
* Fructele de padure de culoare albastra, rosie si mov inchis. Sunt bogate in anthocyanini, pigmenti vegetali care pot proteja organismul de unele forme de cancer si preveni afectiunile cardiovasculare.
*Afinele argintii. Nu evita fructele de padure cu strat albicios. Aceste fructe se numesc brumate si, de fapt, acest strat le protejeaza. (Strugurii si prunele pot fi brumati).
CE NU ESTE INDICAT?
* Nu vei gasi in tot timpul anului toate soiurile de fructe de padure. De exemplu, merisorul este o raritate in perioada ianuarie - septembrie. Din fericire, se pastreaza bine la frigider, asa ca daca iti plac, iti poti face provizii pe care sa le pastrezi in congelator.
* Fructele de padure in preparate gatite (placinte). Vitamina C se anihileaza in momentul expunerii la caldura, asa ca cel mai bine este sa le mananci crude sau in cereale ori iaurt.