Placerea de a manca face parte din puzzle-ul numit paradoxul francez. Francezului ii ia de obicei doua ore pentru a manca pranzul. Noi l-am devorat in pauza de la serviciu, in timp ce el abia si-a uns felia de paine cu unt. Secretul, spune nutritionista Françoise L’Hermite, este sa luati masa cu prietenii sau familia şi sa mancati de trei ori pe zi, la intervale regulate. Francezii nu mananca in fata televizorului, mesteca incet, savurand atat mancarea, cat si compania. Paradoxul francez are de-a face cu atitudinea fata de hrana. Americanii isi fac mult mai multe griji in ceea ce priveste adoptarea unei diete sanatoase decat francezii; cumpara alimente dietetice si tot se considera consumatori de mancaruri nesanatoase. Francezii se afla in cealalta extrema, vad in mancare o placere. Americanii asociaza prajitura cu vina, in timp ce francezii, cu sarbatoarea. Inghetata este pentru francezi un deliciu, iar pentru americani o bomba calorica. Se spune ca adevaratul paradox nu este acela ca francezii savureaza mancarea ramanand supli si sanatosi, ci acela ca americanii sunt obsedati de tot ce baga in gura, isi numara fiecare calorie si tot nemultumiti sunt.