Organismul uman dispune de mecanisme naturale de detoxifiere: colonul, plamanii, ficatul, rinichii, pielea. Aceste mecanisme sunt astazi, de multe ori depasite de noile noxe generate de industria chimica, alimentara, de activitatea industriala, toate acestea traducandu-se in plan patologic in binecunoscutul tablou morbid al bolilor civilizatiei moderne. La nivelul ficatului, detoxifierea se produce in doua faze:
1. Faza I consta in transformarea toxinelor lipofide (solubile in grasimi) in intermediari biotransformati, mai solubili in apa (hidrofili) si are loc la nivelul ficatului, unde sunt localizate enzimele (familia Cyp450) specializate in detoxifiere. Aceste enzime intervin cu precadere in metabolismul medicamentelor. La om, complexitatea detoxifierii este datorita polimorfismului genetic al citocromului. P450 (un grup de enzime care intervin in diverse procese oxidative din organism). Citocromul P450 este implicat in biosinteza si transformarea vitaminelor, acizilor grasi, hormonilor. Daca ficatul este bolnav, aceste enzime nu mai prelucreaza eficient substantele provenite din medicamente sau alimente. Nemaifiind metabolizate, aceste substante devin toxice pentru ficat, dar si pentru colon, deoarece din ficat toxinele ajung in colon. In prima faza a detoxifierii, substantele rezultate pot fi mai toxice decat toxinele initiale. Faza I de detoxifiere poate fi sustinuta prin aport de nutrienti: flavonoide (fructe, legume proaspete), aminoacizi din complexul B.
2. In faza II-a de detoxifiere sunt implicate alte enzime (conjugaze), care modifica metaboliti intermediari rezultati din prima faza. Aceasta faza poate fi sustinuta nutritional prin aport de antioxidanti derivati din plante: vitaminele A, C, E, seleniu, zinc, etc. Produsii de degradare ai toxinelor liposolubile, deveniti nepericulosi, sunt eliminati de ficat catre bila si rinichi, de unde ajung in fecale si urina. Acum vine randul colonului sa intervina in detoxifiere. Cu ajutorul fibrelor alimentare, colonul elimina toxinele eliberate de ficat dupa fazele I si a II a de detoxifiere. Toxinele pot fi reprezintate de:
- substante chimice: contaminanti din mediu si agricultura, aditivi alimentari (E-uri), reziduri menajere;
- toxine microbiene;
- medicamente
- droguri recreationale (tutun, cafea, alcool)
- toxine liposolubile depozitate in grasimile tesutului adipos (pesticide, metale grele, hormoni) si care nu pot fi eliberate in sange, in cazul slabirii rapide, patologice sau al dietelor de slabire;
- produsi finali ai metabolismului normal sau patologic (radicalii liberi).