Ceai negru, ceai oolong, ceai verde si provin din aceeasi planta Camellia sinensis. Dar, spre deosebire de celelalte doua soiuri, frunzele de ceai verde nu sunt fermentate inainte de aburire si uscare.
Cele mai multe ceaiuri contin cantitati mari de polifenoli, substante care provin din plante care s-au dovedit a avea propietati antioxidante, anticancerigene si antivirale.
Cu toate acestea, ceaiul verde este deosebit de bogat intr-un tip de polifenoli numite catechine. Aceste substante au dovedit a avea proprietati anti-inflamatorii si anti-cancerigene, dar studii recente efectuate pe animale arata ca catechine pot afecta, de asemenea si acumularea grasimii corporale si nivelul colesterolului.
In acest studiu, cercetatorii au analizat efectele catechinei in privinta reducerii tesutului adipos din organism si a pierderii in greutate pe grup de 35 de barbati japonezi. Oamenii au avut greutati similare din punctual de vedere al indicelui BMI (indicele de masa corporala, un indicator de grasime corporala) si dimensiunile taliei.
Barbatii au fost impartiti in doua grupuri. Timp de trei luni, primul grup a baut o sticla de ceai oolong imbogatita cu extract de ceai verde, care contine 690 de miligrame de catechine, iar alt grup a baut o sticla de ceai oolong cu 22 de miligrame de catechine.
In acest timp, oamenii au mancat mese identice si au fost instruiti sa isi controleze caloriile si aportul de grasimi tot timpul, astfel incat totalul dietei globale a fost similara.
Dupa trei luni, studiul a aratat ca barbatii care beau extract de ceai verde au pierdut mai mult in greutate (5,3 kg vs 2.9 kg) si a inregistrat o scadere semnificativ mai mare in cazul indicelui IMC, talie si grasime corporala totala.
In plus, LDL colesterolul "rau" a scazut la cei care consumau extract de ceai verde.
Continutul de catechine variaza in functie de cantitatea de ceai verde folosit si de timpul de inmuiere. Dar recomandarile generale, bazate studii anterioare care vizau beneficiile ceaiului verde, sunt de cel putin 4 cesti pe zi. Suplimentele pe baza de extract de ceai verde sunt de asemenea aceptate.
Cercetatorii spun ca rezultatele indica faptul ca catechinele din ceaiul verde ajuta nu numai la arderea caloriilor si la reducerea nivelului de colesterol, dar poate ajuta si la o usoara reducere a tesutului adipos din organism.
"Aceste rezultate sugereaza ca catechinele contribuie la prevenirea si ameliorarea diferitelor boli corelate de stilul de viata si a obezitatii in special," scriu cercetorul Tomonori Nagao de Health Care Products Research Laboratories din Tokio si colegii sai.