Daca suntem atenti la semnalele transmise de organism: eruptii la nivelul pielii, ten si par lipsite de stralucire, unghii casante, stari de oboseala inexplicabila si depresie, vom sti cand avem nevoie de un program de detoxifiere. Deoarece multe cure dintre curele de detoxifiere au rezultate neplacute, trebuie sa fim pregatiti si sa avem un plan de urgenta.
Atat specialistii din afara tarii – precum celebrul dr. Mehmet Oz, cat si nutritionistii din tara noastra – precum prof. Gheorghe Mencinicopschi, ne atrag atentia asupra dietelor care se bazeaza pe infometare sau consumul prea mic de calorii. Potrivit celor doi specialisti, aceste diete provoaca mai mult rau in loc sa ne ajute. Trebuie sa constientizam faptul ca organismul nostru este capabil sa se detoxifice si singur, dar nu prin intermediul un regim drastic, ci prin intermediul unui regim bazat pe legume, fructe si hidratare. Daca aveti o viata foarte activa si ocupata atunci solutia prezentata de Dr. Oz ca Dieta de detoxifiere in 48 de ore, pare cea mai la indemana, intrucat poate fi tinuta intr-un weekend.
Dieta consta intr-un meniu care trebuie urmat doua zile la rand. Gustarile nu sunt deloc greu de preparat, iar succesul este garantat. Pentru asta, este nevoie de alimente cu efecte benefice asupra ficatului, colonului si rinichilor.
- Mic dejun: prune uscate, nucsoara si ghimbir
Pentru prepararea primei mese a zilei este nevoie de: o jumatate de cana cu quinoa, una cu apa, putina nucsoara, o lingurita cu ghimbir dat pe razatoare, un sfert de cana cu lapte de orez, o treime de cana cu prune uscate maruntite si o lingurita cu ulei de in. Dupa ce se spala, se adauga intr-un vas quinoa cu nucsoara, ghimbirul si apa si se pun pe foc. Cand incep sa fiarba, se lasa focul la mic pentru zece minute, timp in care vasul este acoperit cu un capac. Apoi se adauga prunele uscate si laptele de orez, se acopera si se mai lasa la foc mic inca cinci minute, iar inainte de a manca se adauga si uleiul de in.
Intre mese, puteti lua cate o gustare ce va consta intr-o salata facuta din: telina, ridichi, castraveti, fasole verde, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper.
- Pranz: smoothie de fructe
Toate ingredientele, respectiv: jumatate de cana cu lapte neindulcit de migdale sau de canepa, o lingura cu seminte de in, un sfert de cana cu afine congelate, un sfert de banana si, eventual, gheata, se pun in blender si se mixeaza.
Se spala, se curata si se maruntesc: doua cepe rosii, doua tulpini de telina, o cana cu ciuperci tip shiitake, patru catei de usturoi si o varza mica. Se pun la fiert impreuna cu: doua lingurite cu seminte de chimen si doua cu sare, piper, doi litri de apa, doua lingurite cu boia si doua cu oregano. Se lasa focul la mic, iar cand supa este gata, se adauga o legatura de patrunjel proaspat maruntit. Ingredientele sunt pentru cinci portii, deci raman si pentru a doua zi. Cine doreste, dupa supa, poate bea o cana cu zeama de varza acra.