Hepatita cronica este o boala al carei mers poate fi oprit printr-un tratament supravegheat de medic si urmat cu strictete de bolnav. Hepatita cronica apare dupa hepatita epidemica, dupa o malarie netratata si uneori dupa un sifilis neingrijit la vreme sau tratat pe jumatate. O cauza frecventa ramane insa abuzul de bauturi spirtoase. Tuica, lichiorurile, rachiul, vinul si chiar berea, in cantitati mari sau repetate, intoxica intreg organismul, fiind daunatoare mai ales pentru ficat. Evident ca diversele cauze de hepatita cronica se pot aduna cate doua sau chiar trei, la aceeasi persoana. Ele actioneaza printr-un mecanism oarecum asemanator. Ficatul se congestioneaza marindu-si volumul. Sub influenta toxicului sau agentului patogen, celulele hepatice se distrug, locul lor fiind luat de tesut conjunctiv cicatriceal. In aceste imprejurari, grasimile, aduse la ficat prin alimentatie si care in mod normal se ard pentru nevoile organismului, tind sa se depuna in acest organ, incarcandu-l si impiedicandu-l sa functioneze corect. Ficatul continua sa se sclerozeze in portiuni intinse, adica sa sufere un proces lent de inlocuire a tesutului hepatic cu tesut conjunctiv, ceea ce ii distruge treptat structura normala. Daca procesul merge mai departe, intreg ficatul se sclerozeaza, arhitectura normala a organului se distruge si apare ciroza hepatica. Aceste tulburari au urmari grave asupra intregului organism. Se modifica treptat compozitia sangelui, functia rinichilor, circulatia si nutritia generala a bolnavului. Bolnavul se simte obosit dupa cel mai mic efort. El se plange adesea de balonari abdominale, de jena dureroasa in regiunea ficatului si de senzatie de gust rau in gura, mai ales dimineata. Pofta de mancare scade si adesea apar scaune diareice. Uneori reapare icterul.
Toate aceste tulburari se pot vindeca, in special daca tratamentul este inceput Ia vreme si urmat sistematic si cu perseverenta, pentru a opri evolutia hepatitei cronice si a impiedica aparitia cirozei.
Regimul de viata al bolnavului de hepatita cronica
In primul rand este nevoie de o viata cumpatata, cu ore fixe de masa, cu evitarea oricarei bauturi spirtoase si cu cel putin 14 ore de odihna la pat din cele 24 ale zilei. Cand la originea acestei boli stau un sifilis sau o malarie insuficient tratate, este necesara tratarea completa a acestora. Bolnavul de hepatita cronica isi va ingriji orice alte suferinte (abcese dentare, amigdalite etc), pentru a pune organismul la adapost de alte boli care pot agrava in cele din urma hepatita cronica. La fel in epidemiile de gripa, el va evita aglomeratiile, pentru a nu contracta boala.
In hepatita cronica, tratamentul principal il reprezinta alimentatia. Ea va trebui insa sa fie controlata de medic, fiind in functie de starea bolnavului. Cand nu se retine apa in organism si bolnavul nu are icter sau diaree, el se va conduce dupa urmatoarele reguli:
- alimentatia se va compune mai ales din lapte sau iaurt, branza de vaci proaspata, cel putin 400 grame pe zi, oua (unul pe zi), carne slaba, dulciuri si fainoase;
- grasimile vor fi alese dintre cele proaspete ca untul si mai ales untdelemnul, neprajit, in cantitati care sa nu depaseasca 50-60 grame in total pe zi; trebuie tinut seama ca alimentele contin grasime in proportii diferite: laptele circa 4%, carnea, chiar slaba, 10-15% etc; aici este vorba de grasimile libere, ca unt si ulei;
- fructele si legumele sunt permise, sub anumite forme (sucuri, fructe curatate de partite tari, legume fierte etc) asa cum se va arata in paginile urmatoare;
- bauturile alcoolice sunt interzise chiar in cantitati mici
- sarea, piperul, mustarul, ardeiul iute se vor consuma in cantitati reduse (in anumite cazuri, cand apar edeme ale picioarelor, sarea se interzice), inlocuindu-le pe cat posibil cu lamaie, plante aromatice, suc de rosii si alte alimente care dau gust mancarii
Dupa cum se vede, alimentatia in hepatita cronica nu se deosebeste mult de alimentatia bolnavilor de colecistita.