Calitatile curative ale spanacului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, fiind denumit si matura intestinului, reprezentand cel mai bun mijloc natural de curatire si regenerare a sistemului digestiv. Anticii cunosteau faptul ca spanacul preparat termic este daunator organismului. Daca in momentul fierberii observati o schimbare de culoarea din verde proaspat in verde-galben, atunci e bine sa stiti ca spanacul este daunator si nu trebuie mancat. Spanacul poate fi doar foarte putin oparit sau consumat in stare cruda, de preferinta in salata, cu sau fara alte cruditati. Principalii constituenti ai spanacului sunt: saruri minerale din belsug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofila, aminoacizi (arginina, lizina), lipide, protide, glucide, mucilagii. Referitor la fier, continutul lui este mijlociu (2-5 mg la 100 g) si nu deosebit de mare, asa cum se credea in trecut, existand alte legume mult mai bogate in fier si cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente ale sale.
Principalele proprietati ale spanacului: intaritor al sistemului imunitar; nutritiv si tonifiant; combate scorbutul (provocat de lipsa vitaminei C); remineralizant de mare valoare; curatitor al tubului digestiv (retragand toxinele din masa umorilor si favorizând eliminarea lor); tonifica miocardul si stimuleaza activitatea inimii; creste cantitatea de urina eliminata; stimuleaza secretiile gastrice, pancreatice si biliare; stimuleaza cresterea; provoaca eliminarea viermilor intestinali; previne infectia gingiilor (pioreea).
Recomandari: Datorita tuturor acestor proprietati, este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului si curatirea lui, dar si in convalescenta, anemie, astenie fizica si nervoasa, afectiuni cardiace, hipertensiune arteriala, vascozitate sanguina crescuta, afectiuni renale, atonia vezicii urinare, cistita, diabet, guta, insuficienta renala, rahitism, obezitate. Extern, se recomanda in acnee, abces, psoriazis, arsuri, pecingini, plagi atone.
Se recomanda in tratarea anemiei, rahitismului, senescentei, asteniei, se consuma frunzele proaspete in salate de cruditati. Acestea mai sunt indicate si in regimul alimentar al copiilor, al persoanelor in varsta si al tuturor celor care au nevoie de fortificarea organismului. In depresii, se recomanda suc proaspat, câte un pahar in fiecare dimineata. Câte o jumatate de litru de suc proaspat pe zi poate vindeca constipatiile rebele in cel mai scurt timp. Sucul de spanac ajuta procesul de refacere al organelor bolnave, ajuta in ulcer duodenal, anemie pernicioasa, slabiciune, convulsii, deficiente ale glandelor suprarenale sau ale tiroidei, hipo- si hipertensiune, sangerarea gingiilor, umflarea membrelor, dureri de cap, migrene, furunculoza, abcese dentare. Pentru marirea diurezei in bolile de rinichi sau de vezica se recomanda infuzie cu o lingurita de frunze zdrobite, peste care se toarna o cana de apa fierbinte. Se lasa acoperit 15 minute, apoi se strecoara. Se beau doua cani pe zi. Extern, frunzele se oparesc sau se fierb in ulei de masline sau de soia si se pun cataplasme.
Contraindicatii: Spanacul contine acid uric si nu este recomandat celor hiperuremici sau celor cu litiaza urica. El mai contine oxalati de potasiu si de calciu si nu este recomandat in inflamatii gastrice si intestinale, boli hepatice, precum si in artrite si reumatism.