Ghimbirul reprezinta o radacina cu o forma extrem de particulara, avand o coaja sidefie. Ghimbirul trebuie sa faca parte din colectia de plante pentru acest sezon. Este esentiala persoanelor pasionate de gatit si sanatate. Are un gust usor iute.
Ghimbirul este recunoscut in lume, ca fiind un puternic vasodilatator, imunostimulant, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin marirea secretiei de mucus protector al mucoasei gastrice, impiedicand dezvoltarea ulcerului gastric sau duodenal. Foarte multe persoane il consuma pentru proprietatile sale antivirale si antifungice.
De asemeni, ghimbirul este utilizat cu succes pentru combaterea senzatiilor de greata. Se gaseste sub diverse forme: ulei esential, capsule, macerat in alcool, marinat in miere, murat in saramura sau otet, dupa metodele orientale si in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.
Ghimbirul este un aliat puternic impotriva cancerului. Are un efect complex antitumoral in leucemii. Inhiba inmultirea bacteriei helicobacter pilori. Bacteria ajuta la dezvoltarea ulcerului sau chiar a cancerului de stomac si colon. Extrasele de ghimbir au rolul de a stimula imunitatea prin marirea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite. Si in tratarea cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.
Ghimbirul contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare.
Printre proprietatile ghimbirului se mai numara:
• Un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice;
• Calmant în durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mâncare, neutralizeaza toxinele;
• Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare;
• Stimuleaza atractia fizica si memoria;
• La nivelul aparatului genital are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei si amelioreaza motilitatea spermatozoizilor.
• Este deosebit de benefic în caz de rau de miscare (masina, tren, avion, etc.) si greturi de diverse etiologii.
Ghimbirul este folosit în alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decat usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste.