Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Promotiile saptamanii
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


 
microalgele in terapie

Afectiuni tumorale 

Incidenta anumitor afectiuni tumorale creste odata cu inaintarea in varsta. Numeroase experimente pe animale atesta efectul antitumoral al microalgelor. Exista studii in cadrul carora s-a demonstrat cresterea raportului de animale imbolnavite ce reusesc sa supravietuiasca, iar in alte cazuri a crescut semnificativ activitatea sistemului imunitar, care ajuta la prevenirea dezvoltarii bolilor. Leucoplazia (pata alba la nivelul cavitatii bucale) este o stare precanceroasa, din care in scurt timp se pot forma tumori. In cadrul unei cercetari, la 45% din participantii ce au primit suplimente nutritive cu Arthrospira fusiformis, leucoplazia a disparut la control, indeosebi formele omogene (Mathew, 1995). Pe modele animale si la subiecti umani s-a observat si efectul benefic al Spirulinei asupra hematopoiezei si imunitatii, capacitati care teoretic poate fi favorabil in tratamentele chimioterapeutice si ale anemiilor. Celulele natural killer (NK ~ limfocite (natural- nu mai este nevoie de sublinierea natural) killer, celule ucigase), acest tip de celule sunt capabile sa distruga in maniera nespecifica numeroase tipuri de celule, de ex. celulele bolnave, tumorale sau infectate cu virusuri. Productia de leucocite poate fi intensificata de ficocianina si polizaharidele Spirulinei deopotriva, de asemenea, multumita lor activitatea celulelor natural ucigase se poate augmenta. Asadar, pe baza experimentelor intreprinse, nu se poate exclude efectul antitumoral al Spirulinei (Mishima, 1998; Dasgupta, 2001). Cei interesati pot lectura mai in detaliu despre aceasta tema in nota de la finalul cartii, semnata de Dr. Tóth József. Probabil in viitor posibilitatile de utilizare a microalgelor vor putea fi mai numeroase in prevenirea afectiunilor tumorale si in terapia complementara a bolilor deja instalate. Trebuie subliniat faptul ca microalgele pot fi folosite preventiv in cazul unui risc crescut la dezvoltarea bolilor tumorale, respectiv in tratamentul complementar al problemelor preexistente, insa doar la indicatii medicale si sub supravegherea permanenta a medicului!  

Probleme ale nivelului de trigliceride sau colesterol  

Tulburarile metabolismului lipidic, si in cadrul acestora nivelul ridicat al colesterolemiei, reprezinta o serioasa problema de sanatate pe plan mondial. Un recent studiu efectuat in Ungaria pe un lot de 13.383 de persoane s-a finalizat cu un rezultat socant: valoarea crescuta a colesterolemiei in randul femeilor si barbatilor este incredibil de frecventa, 56,4 respectiv 50,9% (Császár, 2006). Intre aceasta stare si ateroscleroza sau bolile cardiace ischemice (ischemie = diminuarea sau intreruperea circulatiei sanguine intr-un organ sau parte a corpului, datorita unui obstacol in calea irigarii sanguine) exista o stransa corelatie binecunoscuta. Aproape jumatate din cazurile de deces provocate de boli cardiace si vasculare sunt consecinta afectiunilor cardiace ischemice, astfel ca preventia si terapia sunt vitale. Reducerea nivelului de colesterol total si nociv (LDL) este indispensabila pentru imbunatatirea ratei de supravietuire, intrucat astfel se diminueaza riscul bolilor cardiovasculare. Potrivit studiilor, algele pot fi utile si in reglarea nivelului de lipide din sange. Experimentele pe animale arata ca Chlorella vulgaris poate preveni efectele nocive ale dietei abundente in grasimi si poate participa la reducerea colesterolemiei (Shibata, 2007, Chovanèíková, 2001), desi in aceasta sfera folosirea Spirulinei pare mai promitatoare. Extractul apos de Spirulina platensis impiedica absorbtia grasimilor din intestin, prin inhibarea enzimei pancreatice lipaza (modificarile observate pot avea si alte cauze), astfel la animale poate ameliora cresterea nivelului trigliceridelor din sange dupa consumul de grasimi (Han, 2006). Activitatea enzimatica este blocata de ficocianina continuta. O mare parte a substantelor ce reduc colesterolemia isi exercita efectul prin inhibarea absorbtiei (la fel actioneaza si margarina, un produs vegetal tot mai cunoscut, ce se gaseste pe rafturi in majoritatea magazinelor). In asemenea cazuri colesterolul se elimina din sistemul intestinal fara a fi absorbit, inclinand valoarea serica a colesterolului in directie favorabila. In experimentele realizate pe animale Spirulina dovedeste proprietati certe de inhibare a absorbtiei, cu rolul major al ficocianinei C, care de altfel are efect antioxidant si hepatoprotector (Nagaoka, 2005). 

Fie prin inhibarea absorbtiei, fie prin alte mecanisme, s-a observat in cadrul experimentelor pe animale si efectul protector al algei Chlorella pyrenoidosa, daca aceasta suplimenta dieta bogata in grasimi (Cherng, 2005). Rezultatele experimentelor pe modele animale nu pot fi extrapolate in totalitate si pe subiecti umani, desi se presupune ca multumita mecanismelor de functionare foarte asemanatoare ale efectelor mentionate, ele se pot obtine si la oameni. 

Este adevarat insa, ca alimentatia sanatoasa, activitatea fizica regulata, sterolii vegetali, consumul ridicat al soiurilor de peste ce contin acizii grasi omega-3 si alte metode terapeutice suplimentare sau medicamente sunt instrumente eficiente pentru modificarea nivelului de lipide sanguine – iar utilizarea umana a microalgelor in problemele dislipidemice este insuficient studiata.  

Curele de slabire 

Raspandirea epidemica a obezitatii este o problema ce afecteaza intreaga lume civilizata.  Copiii obezi ajung sa isi traiasca anii de maturitate adesea scurtati din cauza problemelor la pancreas si ficat sau datorita hipertensiunii si a articulatiilor excesiv uzate. Exista numeroase metode pentru profilaxia si tratamentul obezitatii, desi pentru prevenirea afectiunii nu exista o modalitate mai sigura si eficienta decat alimentatia sanatoasa si moderata, asociata cu exercitii fizice regulate. Chiar si tratamentul consta in modificarea de catre specialist a dietei si a activitatii fizice a pacientului. Milioane de persoane supraponderale recurg la diverse procedee si cure prin care se promite succesul garantat, fie ca este vorba de periculoasa cura cu apa, diverse suplimente nutritive sau eventual de medicamente interzise. Bineinteles, microalgele au ajuns in centrul atentiei si in terapia obezitatii, multumita efectelor lor biologice multilaterale.

De obicei, cand vine vorba de rolul microalgelor in reducerea greutatii corporale, se face referire la rezultatele studiilor pe animale efectuate cu Chlorella (Hidaka, 2004), respectiv la cateva cercetari umane. Potrivit unui studiu consumul zilnic a 8,4 g de Spirulina timp de 4 saptamani poate duce la scaderea greutatii persoanelor obeze

Oare ce se poate ascunde in spatele efectelor presupuse si demonstrate?  

Pentru explicarea mecanismului de actiune se mentioneaza de regula presupusele efecte benefice ale aportului adecvat de microsubstante nutritive asupra senzatiei de foame, o corelatie verosimila, insa merita cunoscute si alte fenomene implicate. In cursul unui studiu publicat in 2007 s-a evaluat modul in care actioneaza suplimentarea cu acid gama- linolenic (GLA) pentru prevenirea reingrasarii dupa pierderi mari de greutate. In acest studiu orb, randomizat cei 50 de subiecti obezi au primit zilnic cate 890 mg GLA (5 g/zi de ulei de borago; limba mielului) sau 5 g/zi de ulei de masline (grupul control) timp de un an. GLA s-a dovedit a ameliora reingrasarea dupa pierderile semnificative de greutate. Din aceste rezultate si experimentele mentionate anterior putem formula concluzia potrivit careia acizii grasi indeplinesc un rol important in partitionarea utilizarii elementelor nutritive si astfel in reglarea masei si compozitiei corporale (Schirmer, 2007). O doza de 10 g de Spirulina contine peste 100 mg de GLA (Khan, 2005). O alta sursa majora a acidului gama-linolenic este uleiul de luminita noptii (Oenothera biennis), insa folosirea Spirulinei ca supliment alimentar complex ofera numeroase alte avantaje (Roughan, 1989), si in plus – conform datelor disponibile – Spirulina poate inhiba absorbtia intestinala a grasimilor si glucidelor, amplificand astfel efectul benefic. Este demn de mentionat ca potrivit studiilor recente, suplimentarea dietei cu ulei de peste poate avea efecte pozitive similare asupra reglarii masei corporale (Kunesova, 2006). Totusi, beneficiile microalgelor asupra greutatii si compozitiei corporale nu pot fi considerate dovezi solide. 

Diabetul zaharat 

In dezvoltarea diabetului zaharat de tip II excesul de greutate existent timp de mai multi ani sau decenii joaca un rol determinant in majoritatea cazurilor. Microalgele pot oferi ajutor verosimil in prevenirea si tratarea acestei boli, iar in plus utilizarea Spirulinei poate avea importanta in tratamentul complementar al diabetului zaharat de tip 2: conform analizei doza zilnica a 2 g de alge, administrata timp de 2 luni la pacientii diabetici a imbunatatit valorile analizelor de laborator, inclusiv ale glicemiei bazale (Parikh, 2001). In cadrul tratamentului antidiabetic se utilizeaza numeroase metode naturiste (ex. coji de fasole) cu mai mult sau mai putin succes. Primul si cel mai important pas este controlul medical regulat, urmat apoi de respectarea unei diete cu continut limitat de carbohidrati, stabilit de catre specialistul nutritionist, adaptat la terapia cu insulina sau antidiabetice, asociat in cele din urma cu activitatea fizica regulata si moderarea excesului de greutate existent! Si suplimentarea cu Chlorella poate fi utila in acest sens, dar se iau in considerare sfaturile anterior enuntate. 

Protectia ficatului 

In dezvoltarea fibrozei hepatice un rol important poate avea si stresul oxidativ, pe care substantele antioxidante il pot diminua, la fel ca si inhibarea proceselor inflamatorii. Algele Spirulina si Chlorella detin efect antioxidant (substantele antioxidante se folosesc pe scara larga in scopul protejarii ficatului, fiind demne de mentionat aici continutul lor de compusi carotenoizi si vitamina E), mai multe cercetari sugerand ca produc ameliorare in cazul fibrozei hepatice, ajutand astfel prevenirea cirozei (Wu, 2005). Efectul protector dovedit de Spirulina maxima in steatoza hepatica se va utiliza bineinteles exclusiv sub supraveghere medicala.  

 Radiatiile radioactive 

Potrivit cercetarilor, in afara altor componente precum antioxidantele, vitaminele si proteinele, Spirulina contine si cateva polizaharide considerate anterior inutile, dar care intre timp au dovedit efecte potential benefice. Acestea pot facilita protectia ADN, adica a substantei genetice din diferite vietati, respectiv refacerea sa dupa anumite traumatisme – precum radiatiile radioactive – alaturi de contracararea altor efecte daunatoare (Zhang, 2001). Proprietatea benefica se poate pierde chiar si din unele produse comercializate actualmente, daca la fabricare nu se ia in considerare aceasta posibilitate. Spirulina si alte substante protectoare-regeneratoare s-au folosit in tratamentul si imbunatatirea starii copiilor afectati de radiatiile de la Cernobal (Mosulishvili, 2002)! Datele de specialitate sunt modeste in aceasta sfera, astfel ca utilitatea reala a algelor necesita studii suplimentare. Este deosebit de importanta stocarea si utilizarea corespunzatoare a substantelor radioactive, in speranta ca interventiile operative de urgenta nu vor mai fi necesare. 

Alergia, rinita 

Spirulina s-a folosit cu succes in cadrul mai multor studii in tratamentul alergiei si rinitei. Efectul sau se bazeaza pe inhibarea eliberarii de histamina din mastocite (mastocit: joaca un rol cheie in procesul inflamator din tesutul conjunctiv, forma sanguina poarta numele de granulocit si seamana cu un bazofil, iar denumirea latina si a formei tisulare este mastocit), fiind capabila sa reduca nivelul interleukinei 4 (IL4) (Mao, 2005; Karkos, 2007). Asa cum dovedea un experiment pe animale realizat cu extractul apos de Chlorella, in anumite situatii si alga verde poate avea influente benefice asupra afectiunilor alergice, insa aceasta aplicatie practica necesita o confirmare solida prin studii aprofundate (Hasegawa, 1999). Se pare deci, ca in viitor nu pare inimaginabila o astfel de utilizare medicala a algelor in tratamentul rinitelor, iar in cazul Spirulinei afirmatia este sustinuta de studii bine controlate!  

Protectia impotriva virusurilor 

Nu putem omite nici efectul antiviral: spirulanul (Ca-SP) din Arthrospira calcium si componentele sulfolipidice ale cianovirinei-N sunt materii antivirale eficiente, iar in cadrul unor cercetari, polizaharidele Spirulinei au demonstrat efect inhibitor asupra inmultirii virusului herpes simplex, virusului gripal sau HIV-1 (virusul ce determina boala AIDS. A nu se intelege prin aceasta ca metodele de tratament clasice pot fi inlocuite cu administrarea algelor.

 

Cercetarile ulterioare trebuie sa se indrepte in directia elaborarii unor noi medicamente, a prevenirii si terapiei infectiilor virale. 

Alte efecte asupra sanatatii 

In afara celor enumerate, microalgele mai detin si alte roluri benefice in rezolvarea numeroaselor probleme de sanatate.  

 

Rinita reprezinta inflamatia mucoasei nazale, al carei diagnostic se stabileste daca se pot observa cel putin doua din urmatoarele simptome cu regularitate zilnica, intr-un interval de o jumatate de ora-o ora: stranut, mancarimi nazale, rinoree, nas infundat. Intr-o formulare mai larga, suflarea nasului a cel putin 4 ori pe zi si sau/ stranutul sugereaza prezenta rinitei (Atitudine si recomandari pentru diagnosticul si tratamentul rinitei, 2004.) 

Astfel, mai multe studii au confirmat efectul antihipertensiv al suplimentarii cu Chlorella (Suetsuna, 2001; Inoue, 1995). In cazul hipertensiunii arteriale se vor lua in considerare in primul rand instructiunile medicului curant. Nu se recomanda automedicatia sau autotratamentul, caci suplimentele nutritive nu sunt nici de departe la fel de eficiente ca terapiile traditionale si multi pacienti nici nu reactioneaza la acest mod de tratament. O alta problema destul de frecventa este fibromialgia. Aceasta este denumirea unui grup de boli caracterizate prin dureri prelungite ale tesuturilor moi (muschi, tendoane, ligamente) asociate cu rigiditate. Conform unui studiu redus Chlorella pyrenoidosa poate ameliora simptomele la o parte din pacientii ce sufera de fibromialgie (Merchant, 2000), dar pentru a fi siguri de acest lucru, trebuie sa cunoastem mai multe aspecte. Datele sugereaza si faptul ca Chlorella vulgaris joaca rol in inhibarea dezvoltarii anumitor ulcere gastrointestinale (Tanaka, 1997).

Sunt numeroase intrebari neclarificate, insa un lucru este cert: in viitor algele vor putea dobandi importanta mult mai mare in mentinerea sanatatii, dar si in prevenirea si tratamentul bolilor. Am trecut in revista foarte pe scurt efectele exercitate de Spirulina asupra organismului, insa cine aspira la cunoasterea detaliata a mecanismelor de actiune, poate lectura cartea intitulata Spirulina in Human Nutrition and Health semnata de Gershwin si Belay.


>> citeste mai mult



Te-ar mai putea interesa :

• Algele constituie sursa vietii de azi
Algele constituie sursa vietii de azi Algele constituie sursa vietii de azi Algele constituie sursa vietii de azi, fara ele nu am exista nici noi.  Istoria vietii de pe uscat a debutat in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, odata cu formarea Pamantului. Ulterior, acum 3,7-4 miliarde de ani, cand planeta noastra a intrat i
 
• In lipsa luminii nu exista viata
In lipsa luminii nu exista viata In lipsa luminii nu exista viata Cele 60-70 de miliarde de celule ale corpului nostru sunt toate opere minunate, supuse unei transformari permanente. Unele celule dispar, iar altele le inlocuiesc. Aflate in contact reciproc continuu, isi exercita functiile independent de constiinta noastra,
 
• Producerea substantelor toxice
Producerea substantelor toxice Producerea substantelor toxice  Cianobacteriile pot sintetiza si substante toxice, de exemplu, in 1993, in Ungaria s-au observat leziuni ale pielii la persoanele ce frecventau baile in lacul Venetia, iar cercetatorii au descoperit ca, pe baza studiilor, polipeptida microcistina izolata
 
• Infectii
Infectii Infectii   Daca suplimentul nutritiv nu este produs adecvat, poate contine sub forma de impuritati factori cu potential infectios, adica microorganisme patogene. Nu se exclude nici posibilitatea ca microorganismul viu sa lipseasca, dar sa persiste in produs substante toxice produse de
 
• Stimularea sistemului imun
Stimularea sistemului imun Stimularea sistemului imun  Este bine de stiut despre plantele ce stimuleaza imunitatea ca, in cazul unei tendinte de dezvoltare a unei boli autoimune sau a existentei sale, nu este exclusa aparitia sau accentuarea simptomelor – fie vorba si de frecvent utilizata Echinacea (Echinacea
 
Vezi toate stirile din categoria Tratamente si remedii naturiste

STIRI
• Afectiuni cardiovasculare
• Afectiuni genitale si renale
• Afectiuni psihomotorii
• Afectiuni reumatismale
• Afectiuni stomatologice
• Afectiunile sistemului imunitar
• Afectiunile sistemului nervos
• Alergologie
• Alopecie
• Apiterapie
• Aromoterapie
• Autocunoastere
• Ayurveda
• Bio Bran
• Biorezonanta
• Biostem
• Boala Lyme
• Boli cardiovasculare
• Boli de metabolism
• Boli de ochi si urechi
• Boli Infectioase
• Bolile alergice
• Bolile aparatului digestiv
• Bolile aparatului locomotor
• Bolile aparatului respirator
• Bolile dermatologice
• Cabinet particular Elena Truta
• Candida
• Ce stii despre cancer
• Celulita
• Condimente
• Cosmetica
• Cronobiologie
• Cure
• Dependenta de droguri
• Depresia
• Despre colon si bolile acestuia
• Despre Nutritie
• Despre Paraziti si tratamente deparazitare
• Despre Slabit
• Despre Zeolit
• Detoxifierea cu Colon Help
• Detoxifierea organismului
• Dezvoltare personala
• Diabet
• Diete
• Dinti
• Fitoterapie
• Fructe
• Frumusete
• Gastroenterologie
• Generalitati
• Ginecologie
• Hepatita Cronica
• Homeopatie
• Igiena
• Inovatii medicale
• Institutii Medicale
• Inteligenta emotionala
• Legume
• Masaj
• Medicina alopata
• Medicina alternativa
• Medicina de familie
• Meloterapia
• Minerale
• MMS
• Ochi
• Ozonoterapie
• Par
• Picioare sexy
• Plante medicinale
• Proprietatile vindecatoare ale plantelor
• Pubertate
• Reiki
• Retete vegetariene
• Sanatate publica
• Sarcina
• Sentimente si relatii
• Sistemul imunitar
• Situatii si sfaturi
• Spiritualitate
• Stil de viata
• Tabagism
• Terapii
• Toxicologie
• Tratamente si remedii naturiste
• Vitamine
• Yoga

Vezi toate stirile ...


CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara