Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Bioharmonex

Bioharmonex

Hematomul esofagian

Descrierea hematomului esofagian

Hematomul esofagian reprezinta acumularea de sange intre straturile peretelui esofagian, o conditie patologica rara care poate fi spontana sau secundara traumei sau interventiei medicale. Hematomul esofagian este asociat cu perforatia esofagiana si complicatiile septice: mediastinita si abcesul. Rata de mortalitate este de 10-20%. Aproximativ 80% dintre hematoamele intramurale apar la femei. Sunt afectate mai ales femeile de varsta mijlocie.

Terapia conservativa conduce la un prognostic excelent. Hematoamele esofagiene se rezolva in general in -2-3 saptamini fara sechele pe termen lung. Interventia chirurgicala este indicata doar la pacientii cu hematemeza persistenta masiva.

Patogenia hematoamelor esofagiene

Varsaturile pot conduce la cresterea presiunii intraesofagiene ca determina fisuri ale mucoasei (sindromul Mallory-Weis), perforatie transmurala (sindromul Boerhaave) sau hematom intramural. Hemoragia are loc in tesutul submucos. Acalazia, o afectiune esofagiana intrinseca este rara la pacientii cu hematom esofagian.

Hematomul esofagian poate apare in diferite localizarii ale esofagului. Mecanismul de producere a hematomului poate determina localizarea. De exemplu hematomul prin varsaturi poate apare in regiune jonctiunii esofagogastrice, iar un hematom prin ingerarea de substante caustice poate apare la punctele de colabare. .

Cauzele si factori de risc ale hematomului esofagian

Hematomul esofagian apare tipic in cadrul varsaturilor repetate desi s-au raportat si hematoame spontane, mai ales la pacientii cu afectiuni hemoragice.

Factorii precipitanti sau predispozanti pentru hematomul esofagian includ urmatorii: ingestia de corpuri straine, trauma toracica, coagulopatiile, cum este hemofilia sau tratamentul cu anticoagulante sau aspirina, leziunile prin alimente ca rezultat al traumei abrazive, instrumentatia, cum este endoscopia sau scleroterapia variceala, cardioversia si anticoagulatia secundara, ingestia de toxine.

Semnele si simptomele hematomului esofagian

Hematomul intramural spontan esofagian prezinta de obicei durere severa epigastrica sau retrosternala cu sau fara iradiere. Durerea este descrisa ca avand un debut brusc si fiind agravata de deglutitie.

Factorii precipitanti sau predispozanti pentru hematomul esofagian includ urmatorii: ingestia de corpuri straine, trauma toracica, coagulopatiile cum este hemofilia sau tratamentul cu anticoagulante sau aspirina, cardioversia si anticoagulatia secundara, instrumentatia cum este endoscopia sau scleroterapia variceala, leziunile prin alimente ca rezultat al traumei abrazive, ingestia de toxine.

Examenul fizic complet este necesar. Pacientul este rugat sa bea un pahar cu apa pentru a declansa simptomele de disfagie. Acest test poate ajuta la distingerea intre durerea precordiala cardiaca si durerea esofagiana. Palparea cauta prezenta crepitantelor care sugereaza prezenta aerului sub piele, de-a lungul gatului, spatelui si pieptului pentru a exclude perforatia esofagiana. Daca hematomul este asociat cu perforatia intervin complicatiile septice precum mediastinita si abcesul.

Mortalitatea prin perforatie esofagiana este de 10-20%.

Diagnosticul hematomului esofagian

Studii de laborator: enzimele cardiace si nivelul de troponina pentru a exclude cauzele cardiace,hemoglobina, profilul coagularii si numarul de plachete

Studii imagistice

Radiografia toracica poate arata o masa mediastinala sau epansamente pleurale bilaterale. Studiile preliminare ajuta la excluderea perforatiei si a altor patologii incluse in diagnosticul diferential al durerii toracice.

Rezonanta magnetica ajuta la demonstrarea extinderii hematomului in planuri variate si ajuta la excluderea patologiei mediastinale aditionale. Rezonanta magnetica este indicata la pacientii care nu pot fi evaluati prin computer tomografie deoarece prezinta alergie la contrastul iodat sau insuficienta renala. Ultrasunetele endoscopice arata masa intramurala submucosala hiperechogena.

Scanarea prin computer tomografie cu contrast arata o masa esofagiana intramurala, bine definita, excentrica cu densitatea sangelui. Poate ajuta la caracterizarea mai buna a elementelor descoperite la esofagograma, la definirea atenta a extinderii disectiei extramurale si exclude perforatia esofagiana. Scanarea prin computer tomografie este utila la excluderea altor conditii care pot mima hematomul esofagian incluzand masele lezionale, disectia aortica si embolismul pulmonar.

Esofagograma baritata ajuta la confirmarea diagnosticului aratand un defect de umplere in esofagul mijlociu sau inferior cel mai frecvent pe peretele inferior cu colabarea lumenului si neregularitatea mucoasei. Extravazarea in mediastin nu este observata decat daca exista perforatia. Poate fi demonstrat semnul dublu Barrel adica coloane duble de mediu de contrast separate de un strat radiolucent si o masa intraluminala mare care reflecta disectia mucoasei care permite extravazarea materialului de contrast in hematom.

Proceduri efectuate.

Endoscopia superioara. S-a sugerat ca endoscopia cu fibra optica este relativ contraindicata in evaluarea hematomului esofagian deoarece numeroase hematoame intramurale contin perforatii care pot fi agravate de insuflarea de aer. Endoscopic hematomul esofagian este descris ca o masa submucoasa rosie-violeta care protruzioneaza in lumenul esofagian. Endoscopia poate identifica clar leziunea mucoasei dar riscul procedurii este mai mare decat informatiile aduse.

Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: sindromul Boerhaave, cancer esofagian, ruptura esofagiana, varicele esofagiene, leziunea Mallory-Weis, infarctul miocardic, embolismul pulmonar, disectia aortei, fistula aortoesofagiana.

Tratamentul hematomului esofagian

Pentru hematomul intramural spontan terapia conservativa duce la un prognostic excelent. Hematoamele esofagiene se rezolva in general in 2-3 saptamani fara sechele pe termen lung.

Terapia conservativa.

Este interzisa alimentatia orala in primele zile. Administrarea orala trebuie reintrodusa gradat. O dieta cu alimente moi poate fi inceputa la un pacient stabil in ziua 4-6. Alimentarea parenterala nu este in general necesara, cei mai multi pacienti putand sa inghita in cateva zile.

Se administreaza fluide intravenoase sau transfuzii sanguine. Supresia acidului este necesara pentru a reduce riscul de ulcerare esofagiana. Se administreaza antihistaminice H2 sau inhibitori ai pompei de protoni: omeprazol, lansoprazole, rabeprazole, pantoprazole, ranitidina, famotidina. Antiemeticele sunt indicate la nevoie. Este indicata corectia anomaliilor coagularii.

Ocazional hematoamele esofagiene mari sunt tratate cu injectii sclerozante. Complicatiile in timpul scleroterapiei endoscopice includ ruptura hematomului intramural.

Terapia chirurgicala.

Interventia chirurgicala este indicata doar daca pacientul prezinta hematemeza masiva persistenta. Prin toracotomie dreapta si esofagotomie tesutul care sangereaza poate fi expus. Prognosticul pe termen lung este foarte bun cu terapie conservativa si tratament de suport. Odinofagia intermitenta remite dupa 2 saptamini dupa evenimentul primar. Recurenta este extrem de rara.

Este importanta monitorizarea pentru evidentierea unei perforatii esofagiene omisa la prima inspectie. 

 

Tratamente naturiste pentru Hematomul esofagian

Bioharmonex
Pret: 3026 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara