Contactati-ne:
0724.885.715
0724.885.715
0730.514.767
 
Cosul tau (0 produse)
Nu aveti niciun produs in cos.
 


Reduceri Newsletter Ajutor
   
Ekilibrium logo
home   •Clasificare produse   •Stiri   •Video   Oferte speciale    
Contact
Semiologia esofagului Semiologia esofagului
Semiologia esofagului Simptomele fimctionale constatu in disfagie, dureri si regurgitare - complex
Mai mult...
Ischemia arteriala cronica Ischemia arteriala cronica
Ischemia arteriala cronica Apare in arteroscleroza obliteranta a membrelor pelviene, in trombangei
Mai mult...
Comanda rapida    
Pachete
Cosmetice Bio
Produse
APARATE
Clasificare Produse
CARTI, CD-uri, DVD-uri
Igiena Personala
Tratamente
Produse pentru femei
Produse pentru slabit
Produse Bio
Pentru Copii
Produse Barbati
REGIM DE INGRASARE
Bucatarie
Diverse
Aparatura medicala
Dispozitive
Electrocasnice
Apicole
Sport
Ceaiuri
Unguente
Antistres
Uleiuri
Siropuri
Imunitate
Cosmetice
Love Sex
Mese de masaj


Litiaza biliara (calculi biliari)

A B C D E F G H I K L M N O P R S T U V X Y Z

Echipa Ekilibrium recomanda:
Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau

Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau

Litiaza biliara (calculi biliari)

Descriere litiaza biliara (calculi biliari):

Litiaza biliara reprezinta o afectiune care se manifesta prin existenta pietrelor (calculilor) in vezica biliara. Vezica biliara este organul care stocheaza bila secretata de ficat.
Calculii biliari se formeaza, in mai mult de 85% din situatii, din colesterol cristalizat. Restul procentului il reprezinta pigmentii biliari, mai ales cand avem de-a face cu afectiuni hepatice grave sau drepanocitoza. Si in momentul in care in structura bilei apare un dezechilibru sau o modificare, se creeaza mediu propice de formare a calculilor. De regula, acizii biliari, lecitina si fosfolipidele ajuta la pastrarea solubilitatii colesterolului in bila. Staza biliara, continutul bilei sau afectarea motilitatii biliare sunt factori ce creeaza formarea calculilor biliari.
Ca si dimensiune acesti calculi pot varia de la marimea unui fir de nisip pana la marimea unei mingi de golf, iar aceste dimensiuni sunt diferite in functie de fiecare individ in parte.

Nu exista o manifestare clinica a existentei calculilor la 8 din 10 persoane ce prezinta o astfel de problema. Chiar daca afectiunea, de cele mai multe ori, este asimptomatica, totusi calculii pot sa obstrueze caile biliare ce duce bila de la ficat la intestinul subtire. Astfel apar dureri foarte mari si sunt cunoscute sub denumirea de colica biliara (hepatica). Daca calculii sunt asimptomatici, ei tot pot fi descoperiti, doar ca acest lucru se va face intamplator la un examen CT sau ecograf.
Intensitatea durerilor nu este in functie de dimensiunea calculilor, astfel ca calculii de dimensiuni mici pot sa dea dureri foarte mari, iar cei de mari dimensiuni sa treaca neobservati.
Pentru ca hormonii estrogeni provoaca cresterea secretiei de colesterol, iar progesteronul favorizeaza staza biliara, aceasta ar putea fi explicatia de ce aceasta afectiune apare in mod mai frecvent la femei decat la barbati. 
Odata cu inaintarea in varsta poate creste si riscul de aparitie a calculilor biliari. Statistic s-a aratat ca litiaza biliara ca si incidenta are o crestere de 1-3% pe an, iar la persoanele ce au varsta peste 70 de ani, apare in proportie de 10-15% la barbati si 25-30% la femei.  La copii, prezenta calculilor se datoreaza unor anomalii congenitale, malformatii biliare sau afectiuni.

Simptome litiaza biliara:

Litiaza biliara de regula este asimptomatica si creeaza complicatii. Atunci cand acesti calculi traverseaza canalul cistic nu este obligatoriu sa avem simptome, insa obstructia temporara a canalului cistic provoaca durere foarte mare (colica biliara).  Colica biliara ca si durata poate sa tina intre 30 minute si 4 ore. Aceasta durere intensa se resimte in partea superioara dreapta a abdomenului si iradiaza apoi inspre umar si omoplatul drept. Ea survine brusc, devine intensa, apoi dispare treptat si  uneori este insotita de greturi, varsaturi si rar de febra si frisoane.

Durerea apare dupa masa de pranz , ea avand drept cauza contractia vezicii biliare, ca raspuns la o masa bogata in lipide, dar asta numai in cazul in care, canalul cistic este obstruat de catre un calcul biliar. Durerea va disparea odata cu eliminarea calculului, permitand astfel bilei sa curga normal.
Cand o persoana sufera o criza de colica biliara, exista riscul in proportie 70% sa sufere o alta. La debut, crizele sunt usoare, dar se agraveaza in lispa unui tratament adecvat.
In mare parte crizele apar fara sa aiba vreo legatura cu masa. Crizele se pot declansa oricand, insa cel mai des nu exista un eveniment declansator. Criza apare dupa contractarea vezicii eliminand un calcul suspectat ca a obstruat caile biliare. Dupa ce o persoana ia masa, vezica se contracta intotdeauna, ea fiind stimulata de prezenta alimentelor in intestinul subtire. Vezica se poate contracta si in mod spontan in orice moment.
Semne ce indica o complicatie: Icter, varsaturi si durere foarte mare si brusca in partea dreapta a abdomenului care persisita mai mult de 6 ore, atunci este obligatoriu sa se consulte un medic.

Cauze litiaza biliara:

In functie de localizarea lor, calculii au in compozitia sa diferite substante, cum ar fi: calciu, fosfat, colesterol, sucuri digestive, etc. Ei se pot regasi si in organe sau glande cum ar fi: rinichi, vezica urinara, vezica biliara, glande salivare.
Bila are in compozitia sa apa, saruri biliare (cu rol important in digestia grasimilor), colesterol, fosfolipide, pigmenti si electroliti. Daca colesterolul se gaseste in exces in bila sau bila nu contine suficiente saruri biliare sau vezica biliara nu se contracta in mod regulat (vezica hipotona sau "lenesa"), atunci se formeaza calculii biliari de colesterol.
Nu se cunosc inca toate cauzele ce provoaca calculii biliari (litogeneza), insa au fost recunoscuti alti factori de risc: obezitatea, sarcinile multiple, etc. Foarte important de stiut este faptul ca nu exista nici o legatura intre nivelul de colesterol sangvin si concentratia de colesterol din bila.
Fara sa fie importanta marimea, forma sau numarul calculilor biliari, acestia sunt:
- Calculi de colesterol –  80% dintre calculii biliari. Avand culoarea galbena, acestia sunt formati din colesterol nedizolvat, dar si din calciu si bilirubina (pigment biliar format prin degradarea globulelor rosii).
- Calculi pigmentari – formarea lor se face atunci cand bila contine bilirubina in exces, au o culoare inchisa si ca dimensiuni sunt mici. Persoanele ce sufera de anumite boli cum ar fi ciroza hepatica, infectii ale cailor biliare, drepanocitoza, sunt mai predispusi la calculi pigmentari.

Diagnostic litiaza biliara:


Persoanele ce sufera de colica biliara sunt suspectati si de litiaza biliara. Analizele de laborator nu sunt necesare decat daca pacientii sunt suspecti de colecistita, iar rezultatele analizelor sunt in parametrii normali atat la pacientii asimptomatici, cat si la pacientii cu colica biliara necomplicata.  In cazul unei cresteri a numarului de leucocite, se poate suspecta o colecistita sau o alta infectie in organism. In proportie de 1/3 dintre persoanelor cu colecistita nu prezinta o crestere a numarului de globule albe (hiperleucocitoza).
Prin ecografia abdominala se poate detecta o litiaza biliara, de asemenea si cu ajutorul examenului CT,  RMN sau colecistografiei orale sunt se poate diagnostica litiaza biliara. Daca rezultatul metodelor de mai sus nu este convingator, atunci se recurge la ecografia endoscopica cu ajutorul careia se poate detecta calculi biliari de mici dimensiuni (< 3 mm).
Calculii biliari asimptomatici sunt de multe ori descoperiti intamplator la analize de rutina sau facute pentru alte afectiuni.

Tratament litiaza biliara:

Pentru calculii biliari asimptomatici nu se recomanda tratament decat in foarte rare cazuri, fiindca prezinta reactii adverse sau complicatii, iar recidiva calculilor este suficient de mare (25% in 5 ani). La persoanele ce sufera de diabet, calculii biliari asimptomatici este necesar sa scosi prin diferite metode.
La persoanele ce au crize acute de colica biliara, durerea poate fi tinuta sub control cu medicamente antispastice, antiinflamatorii nesteroidiene sau opioide, in functie de intensitatea ei.
Cu toate ca mare parte a crizelor de colici biliare se rezolva imediat, recidiva clinica se regaseste la 20 - 40% din pacienti/ an, iar complicatiile (colecistita, coledocolitiaza, colangita si pancreatita) survin la 1 -2% din pacienti /an. In aceste cazuri este recomandata scoaterea veziculei biliare (colecistectomie).
Colecistectomia se poate face pe cale laparoscopica, aceasta constand intr-o interventie miniinvaziva ce necesita doar trei incizii abdominale. Vindecarea e de scurta durata, de cateva zile. La cca 5% din cazuri (cand inflamatia este mare), se apeleaza la scoaterea (ablatia) vezicii biliare prin chirurgie clasica.
Ablatia vezicii nu provoaca probleme pe termen lung, astfel ca dupa interventia chirurgicala, ficatul continua sa produca bila, aceasta trecand in canalul coledoc si se varsa direct in intestinul subtire. Alimentatia pacientului este normala, bila fiind secretata mai frecvent, acest lucru ducand la scaune diareice la unii pacienti. In conditiile in care problema persista, benefic pentru pacient este ca el sa evite alimentele grase si aporturile suplimentare de fibre alimentare.
Litotripsia reprezinta o metoda ce ajuta la segmentarea calculilor prin ultrasunete de inalta frecventa. Ca si tratament se recomanda medicamentul ursodiol (acid ursodeoxicolic) ce ajuta la dizolvarea calculilor biliari, insa tratamentul este indicat numai in cazul unui calcul unic, de marimi mici.
Medicamentul reduce concentratia de colesterol in bila. Cca 15 -20% din pacienti folosesc tratamentul cu acid ursodeoxicolic, iar rata de succes este de 40% dupa 2 ani de tratament. Cu toate acestea chiar si dupa o dizolvare cu succes a calculilor biliari, recidiva calculilor este de 50% dupa 5 ani.
Acidul ursodeoxicolic poate sa previna formarea calculilor la persoanele cu obezitate morbida, ce scad rapid in greutate dupa un bypass gastric sau in urma unei diete hipocalorice.

 

Tratamente naturiste pentru Litiaza biliara (calculi biliari)

Wheat Embryo Softgel - Germeni de grau
Pret: 15.5 RON
*TVA inclus
 
Pret: 25 RON
*TVA inclus
 
Pret: 25 RON
*TVA inclus
 
Goji (fructe uscate)
Pret: 45 RON
*TVA inclus
 
Coral Kelp
Pret: 50.88 RON
*TVA inclus
 


Promotiile saptamanii

CELE MAI VANDUTE
Tinctura coaja nuca neagra
Cele mai vandute
Tinctura coaja Nuca ...
Pret: 145 Ron
candyclear5
Cele mai vandute
CandyClear5
Pret: 290 Ron
Cuisoare
Cele mai vandute
Cuisoare
Pret: 76 Ron
Tratament complet pentru detoxifierea organismului (Tratament Hulda Clark si Zapper)
Cele mai vandute
Tratament complet pe...
Pret: 765 Ron
Tratament detoxifiant si deparazitar pentru 18 zile (Pachet Hulda Clark)
Cele mai vandute
Tratament detoxifian...
Pret: 260 Ron



 


Suport
Home
Despre noi
Parteneri
Promotii
Contact
Info
Adauga link
Cadouri
Creare cont
Cum Comand
Cum platesc
Detalii privind activare cookies
Este ziua ta
Garantie
In cat timp ajunge comanda
Informare cookies
Livrare si returnare
Lucky13
Reclame
Returnarea Produselor
Sugestii si reclamatii
Termeni si conditii
Dictionare
Dictionar plante
Dictionar analize
Dictionar simptome
Dictionar parazitologie
Dictionar medical
Dictionar afectiuni
Dictionar prospecte medicamente
Dictionar leacuri babesti
Unitati medicale
Facebook Ekilibrium.ro Google+ Ekilibrium.ro Twitter Ekilibrium.ro YouTube Ekilibrium.ro Blog Ekilibrium.ro RSS Ekilibrium.ro
 
ANPC    
 
Inchide bara