Polen uscat 15g
Polen uscat 15g este un produs natural dietetic recomandat pentru toate varstele, dar in special pentru copii si batrani, deoarece contine numeroase elemente esentiale pentru viata: aminoacizi, proteine, enzime, elemente minerale si oligoelemente.
Polenul contine nu mai putin de 22 de aminoacizi, cu un continut mai mare decat in cazul oricarui alt produs de origine animala, 18 vitamine, 25 de minerale, 11 enzime si coenzime, 14 acizi grasi, printre care acizii grasi polinesaturati Omega 3 si Omega 6, 11 carbohidrati, dar si lactofermenti, fitosterol, bioflavonoide, antioxidanti, antibiotice naturale, factori de crestere si fibre (atat solubile, cat si nesolubile) si multi alti factori activi, specifici fiecarui tip de polen in parte. Lecitina este prezenta intr-o proportie de aproximativ 15%, iar aproximativ 25% din masa polenului este reprezentata de proteine, un continut cu 50% mai mare decat al carnii de vita.
Din punct de vedere al vitaminelor se distinge in primul rand complexul de vitamine B, B1, B2, B3, B6, B12, acid folic sau B9, acid pantotenic sau B5, biotina sau vitamina B7, dar si vitamina A, respectiv provitamina A sau betacaroten, vitaminele C, D, E, F, H, K, PP si rutina sau vitamina P.
Din punct de vedere al mineralelor, polenul reprezinta cea mai bogata sursa cunoscuta de seleniu, esential pentru eliminarea metalelor grele si, in general, pentru detoxifierea organismului. In plus, este bogat in zinc, nichel si magneziu. Sodiul si potasiul se gasesc intr-un raport optim, important fiind si continutul de calciu, fosfor, fier, iod, cupru, sulf, clor, molibden, brom, siliciu si titan.
Este important de stiut ca bioflavonoidele, pe langa faptul ca ii confera polenului culoarea si gustul minunat, sunt recunoscute ca reprezentand un important factor anticancerigen. La randul lor lactofermentii, care ajuta la regenerarea florei intestinale, si fitosterolul, care reprezinta un puternic antioxidant si joaca un rol important in echilibrarea dinamicii colesterolului, se numara printre nenumaratii factori ce se pierd prin uscarea polenului.
Polenul crud, deoarece imediat dupa recoltare este tinut la congelator, pastreaza mai multe proprietati nutritive, comparativ cu polenul uscat. O data scos de la rece, se recomanda sa fie consumat in primele zile, in principal dimineata.